'GGzE onder actief toezicht', instelling zit nog steeds zonder bestuur

8 september 2022 om 06:58 • Aangepast 19 september 2022 om 16:23
nl
De GGzE in Eindhoven staat onder actief toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit is besloten, omdat de psychiatrische instelling al bijna een maand stuurloos is. De inspectie zegt dat er een risico voor de continuïteit van zorg en patiëntveiligheid kan ontstaan wanneer het bestuur niet op orde is en als de opleiding tot psychiater GGzE niet voortgezet wordt.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

"Wij zijn onlangs een toezichtstraject gestart en worden actief geïnformeerd door de betrokken partijen," aldus een woordvoerder. Ze kan verder geen informatie geven over lopende toezichttrajecten. De uitkomst kan zijn dat er maatregelen moeten worden genomen, bijvoorbeeld door verbeteringen te eisen.

Onopgelost meningsverschil
Vorige maand werd bekend dat de GGzE zonder bestuur is komen te zitten. De oorzaak was een onopgelost meningsverschil over de opvolging van bestuursvoorzitter Joep Verbugt. Daarop besloot de raad van toezicht om de twee bestuursleden Machteld Ploeg en Peter Littooy te ontslaan.

Dit zette weer kwaad bloed bij de cliëntenraad en de ondernemingsraad van de GGzE. Ze stapten zelfs naar de Ondernemingskamer. Hier spraken de betrokken partijen af dat er met spoed een nieuwe, tijdelijke bestuurder zou worden aangesteld. Maar dat is nog steeds niet gebeurd.

Ondertussen loopt er ook een onderzoek naar klachten over Machteld Marcelis, hoofd van de opleiding psychiatrie. Ook is de licentie van GGzE voor de opleiding tot psychiater per 1 juli opgeschort. Dit is gedaan na onderzoek van ernstige klachten over een onveilig leerklimaat door huidige en oud-artsen in de opleiding tot specialist.

LEES OOK:

Bestuur ontslagen, GGzE met spoed op zoek naar tijdelijke opvolger

'GGzE heeft enorm probleem als psychiatrie-opleiding wordt stilgelegd'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!