Inval bij Jumbo-topman Frits van Eerd: dit is wat we tot nu toe weten

16 september 2022 om 09:22 • Aangepast 22 september 2022 om 20:00
nl
De FIOD en politie zijn dinsdag het huis van Jumbo-topman Frits van Eerd in Heeswijk-Dinther binnengevallen. Dat gebeurde in het kader van een groot witwasonderzoek. De baas van Jumbo zit vast als verdachte in dat onderzoek. Dit is wat we tot nu toe weten.
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Ista van Galen & Liam Toll

De inval in het huis van Van Eerd gebeurde dinsdagochtend en duurde tot in de middag. Medewerkers van de FIOD hebben dozen vol spullen in beslag genomen, zeer waarschijnlijk gaat het om documenten.

Het Openbaar Ministerie had opdracht gegeven voor de inval. Het heeft te maken met een groot witwasonderzoek. Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarnaast is er een verdenking van BTW-fraude in de autohandel.

Volgens bronnen zouden er op nog twee plekken van Van Eerd invallen zijn gedaan. Onder meer bij Van Eerd Golf B.V., waar loodsen staan met een deel van de autoverzameling van de topman van Jumbo. Hier zouden twee voertuigen in beslag zijn genomen.

Naast Van Eerd Golf B.V. zit het Jumbo hoofdkantoor. Tegen het Financieele Dagblad verklaart een andere bron dat de FIOD en de politie daar binnenvielen om 'persoonlijke bezittingen en communicatie' van Van Eerd veilig te stellen.

Negen aanhoudingen
Diezelfde dinsdagochtend zijn negen aanhoudingen verricht in het kader van het witwasonderzoek. Het gaat om verdachten uit Brabant en Drenthe. Donderdag, twee dagen later, is één verdachte vrijgelaten. Het gaat om een 33-jarige man uit Assen. Hij blijft wel verdachte in het onderzoek.

Er zijn ook vijf andere verdachten na verhoren op vrije voeten gekomen. Het gaat dan om: een 48-jarige vrouw uit Gasteren, een 33-jarige man uit Assen, een 50-jarige vrouw uit Assen, een 46-jarige man uit Assen en een 68-jarige man uit Rosmalen.

De hoofdverdachte van 58-jarige hoofdverdachte uit de gemeente Aa en Hunze blijft 14 dagen langer vastzitten. een 55-jarige man uit Heeswijk-Dinther (Van Eerd) en een 57-jarige vrouw blijven drie dagen langer vastzitten.

Ook invallen in Drenthe
Ook op verschillende plekken in Groningen en Drenthe zijn dinsdag invallen geweest. Zo is een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze in Drenthe aangehouden. Hij is de hoofdverdachte in het onderzoek.

Volgens RTV Drenthe gaat het om Theo E., een bekende in de motorcrosswereld. Bij zijn huis is ook een doorzoeking geweest. Theo E. gaf in het verleden leiding aan een motorcrossteam waarvan Jumbo sponsor was en bracht coureurs die een geldschieter zochten in contact met Frits van Eerd. De topman van Jumbo is groot liefhebber van motorsport.

Reactie Jumbo
Jumbo Supermarkten verspreidde dinsdag een memo onder medewerkers waarin staat dat ze heeft begrepen dat 'het onderzoek zich niet richt op Jumbo'. "Wel worden er in het kader van het FIOD-onderzoek vragen gesteld aan Frits van Eerd", zo stond in de memo. In de loop van de dag wordt een verklaring met dezelfde inhoud als statement naar de pers verspreid.

Op donderdag bevestigde het bedrijf dat Van Eerd niet meer aanwezig is om zijn taken uit te voeren. Die taken neemt het directieteam over.

Hoe nu verder?
Uiterlijk na het weekend wordt er meer duidelijk rondom de situatie van de Jumbo topman.

LEES OOK:

Inval in huis Jumbo-topman Frits van Eerd onderdeel groot witwasonderzoek

'Jumbo-topman Frits van Eerd zit vast als verdachte in witwasonderzoek'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!