Jumbo trekt handen af van witwaszaak: 'Maar dat is wat te makkelijk' - Omroep Brabant

Jumbo trekt handen af van witwaszaak: 'Maar dat is wat te makkelijk'

16 september om 13:00 • Aangepast 19 september om 09:41
nl
Jumbobaas Frits van Eerd zit al een paar dagen vast als verdachte in een witwaszaak. Maar wat betekent het voor Jumbo als hun topman inderdaad betrokken is bij zulke witwaspraktijken? De reactie van Jumbo dinsdag dat de supermarkt er niks mee te maken heeft, vindt supermarktdeskundige Paul Moers in elk geval te gemakkelijk.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Jumbo erkende donderdag dat hun baas Frits van Eerd niet meer aanwezig is om directietaken te doen. Het bedrijf was er dinsdag snel bij om te vertellen dat de inval van de FIOD en het onderzoek zich niet richt op hun supermarktketen. Dat laatste vindt supermarktdeskundige Paul Moers iets te gemakkelijk vanuit Jumbo. "Het witwassen kan zomaar te maken hebben met sponsorcontracten. Dan is Jumbo er wel degelijk bij betrokken."

"Als het te maken heeft met sponsorcontracten, is Jumbo er wel degelijk bij betrokken."

"Het heeft er alle schijn van dat de Jumbo topman nu al vier dagen vastzit zonder dat hij contact mag hebben met de buitenwereld. Dat betekent dat er serieuze aanwijzingen zijn dat hij betrokken is bij iets wat niet deugt", zegt deskundige Moers.

Maar omdat het OM zegt dat het onderzoek gaat over sponsorcontracten en autohandel kan het ook gaan over de privépersoon Frits van Eerd. "Van Eerd heeft zelf een autoverzameling ter waarde van 30 miljoen euro", weet Moers. "Maar als hij privé betrokken is bij illegale praktijken en daarvan financieel geprofiteerd heeft, is dat nog schadelijker voor zijn imago dan wanneer hij dat voor sponsoring vanuit het bedrijf gedaan heeft", gaat Moers verder.

"Frits is een soort god maar dat sentiment verandert als hij zich privé verrijkt heeft."

Want tot nu toe kan de supermarkttopman niet veel verkeerd doen. "In Veghel en ver daarbuiten is Frits van Eerd een soort god. Zeker nu Max Verstappen, die ook door Jumbo gesponsord wordt, zo goed scoort. Dan hebben mensen nog enige sympathie." Maar dat kan zomaar omslaan, zegt Moers. "Als hij vooral privé financieel geprofiteerd heeft, is het sentiment compleet anders", zegt Moers. "Mensen denken 'ík moet bezuinigen en híj bulkt van het geld en vindt het nog niet genoeg'."

Moers raadt de Jumbobaas aan om tijdelijk terug te treden bij Jumbo als hij inderdaad vervolgd wordt voor witwassen. Vrijdag komen alle acht verdachten voor bij de rechtercommissaris die besluit of ze nog langer vast blijven zitten of niet. Ook na dit besluit hoeft justitie nog steeds niet aan te geven of de supermarkttopman bij de verdachten hoort.

LEES OOK:

Frits van Eerd is de grote man achter Jumbo, maar wat bezit hij nog meer?

Inval bij Jumbo-topman Frits van Eerd: dit is wat we tot nu toe weten

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.