Pakkans voor intimidatie met explosieven is veel te laag, vindt het CDA

20 september 2022 om 12:06 • Aangepast 20 september 2022 om 15:34
nl
Het aantal aanhoudingen en veroordelingen na intimidaties met explosieven is veel te laag en moet flink worden opgeschroefd. Ook moet het moeilijker worden om aan grondstoffen voor zelfgemaakte explosieven te komen. Dit zegt het CDA na onderzoek van Omroep Brabant. De partij heeft Kamervragen gesteld aan minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Uit een inventarisatie van Omroep Brabant blijkt dat wie panden beschiet of iets laat ontploffen bij huizen, een grote kans heeft ermee weg te komen. Bij de 95 keer dat dit in 2,5 jaar tijd in onze provincie gebeurde, werd bij 21 procent van de zaken een verdachte opgepakt. Voor 8 delicten zijn mensen veroordeeld.

De CDA-fractie in Den Haag vindt deze percentages opvallend laag en wil dat minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid actie onderneemt. "Het zijn zware intimidaties, vaak uitgevoerd door criminelen. Je kunt het ook wel terreur noemen", zegt Kamerlid Anne Kuik. “De pakkans is veel te laag en we vragen ons af wat eraan kan worden gedaan om die te verhogen.”

"We moeten proberen de positie van slachtoffers te verbeteren."

Dat daders er in veel gevallen mee wegkomen, heeft volgens politie en justitie meerdere oorzaken. Zo zijn slachtoffers lang niet altijd bereid te praten met de politie. Omdat ze zelf in het criminele circuit zitten bijvoorbeeld. Maar sommigen zijn simpelweg te bang om met de politie te praten, uit angst voor meer geweld. Daar valt volgens Kuik winst te behalen.

"We moeten proberen de positie van slachtoffers te verbeteren, zodat zij zich veiliger voelen om mee te werken aan onderzoeken. Via extra cameratoezicht bijvoorbeeld. Dat vergroot het veiligheidsgevoel", zegt Kuik. Ze wil van minister Yesilgöz weten hoe verdachten sneller kunnen worden opgepakt en effectiever worden vervolgd.

Ook verbazen de christendemocraten zich erover hoe gemakkelijk het is om aan grondstoffen te komen voor zelfgemaakte explosieven. Deze worden volgens de Explosieven Opruimingsdienst Defensie steeds vaker gebruikt bij aanslagen op huizen en auto's.

Er gelden strenge regels, maar uit onderzoek van Omroep Brabant bleek dat veel van de spullen die nodig zijn om zo'n bom te maken, eenvoudig verkrijgbaar zijn. Voor sommige stoffen die je in de winkel kunt kopen, geldt een meldplicht. Maar uit een proef op de som bleek dat winkels zich daar lang niet altijd aan houden. Slechts vier keer is dit jaar in onze provincie een verdachte aankoop gemeld bij het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën.

"Het systeem is verre van waterdicht."

Volgens het CDA legt dit ‘pijnlijk bloot’ hoe gemakkelijk iemand aan grondstoffen voor zelfgemaakte explosieven kan komen. De partij wil van de minister weten hoe dit lastiger kan worden gemaakt.

Kuik: "Het systeem is verre van waterdicht. Natuurlijk: wie kwaad wil doen, vindt misschien wel een weg om aan middelen komen. Maar winkeliers gaan te laks om met de regels. Daar moeten zij hun verantwoordelijkheid in nemen. Personeel is eigenlijk niet goed op de hoogte."

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid heeft in principe drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan naar deze video:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!