Vluchtelingen op azc Budel begrijpen de demonstratie voor hun deur wel

24 september 2022 om 16:35 • Aangepast 26 september 2022 om 10:11
nl
Ali is naar eigen zeggen een politiek vluchteling uit Turkije. "Een academicus die verbannen is." Met zijn gezin op de vlucht voor president Erdogan. Het spandoek zaterdag bij de ingang van het azc in Budel heeft hij niet gezien, maar hij snapt de gevoelens van de demonstranten wel. "Daarom is een open dag zoals vandaag ook goed. Dat mensen hier kunnen komen en kennis kunnen maken met ons."
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Een groepje van 30 tot 50 demonstranten stonden zaterdagochtend voor de poort van het azc in Budel. Een snelle sluiting van het azc is hun doel. Ze zijn de overlast van asielzoekers in het dorp zat. Zaterdagochtend waren er weer diefstallen in de supermarkt, zeggen ze. Ali heeft begrip voor de demonstratie. "Ik weet dat er diefstallen en inbraken zijn. Wij hebben er hier op het azc zelf ook last van. Maar het is maar een kleine groep. Je moet de problemen niet generaliseren."

Ali wil liever niet met zijn volledige naam op de website. "Voor mij zal het geen gevolgen hebben, maar mijn familie woont nog in Turkije." De angst voor de lange arm van president Erdogan zit er goed in bij Ali en zijn vrouw, terwijl ze samen hapjes uitdelen aan de bezoekers van de open dag. "Alle bewoners zitten hier met een goede reden, ze zijn op de vlucht voor oorlog of dictatuur."

"De meeste mensen hier op het azc zijn goede families."

Volgens Ali kennen de bewoners van het azc en de omwonenden elkaar gewoon niet goed genoeg. "Ik begrijp de zorgen wel, maar de meeste mensen hier op het azc zijn goede families, ze zijn vaak van goede komaf. Als we elkaar beter zouden leren kennen, zouden we elkaar beter begrijpen."

Buiten het gebouw waar Ali en zijn vrouw met bezoekers op de open dag praten, dansen de Syriërs in het rond en voeren de vluchtelingen uit Iran actie. "De mensen in Iran komen in opstand", zegt een vluchteling terwijl hij een papier omhoog houdt voor de 22-jarige Mahsa Amini. De jonge vrouw stierf nadat ze door de religieuze politie was gearresteerd wegens het overtreden van kledingvoorschriften. De demonstratie aan de poort gaat aan hem voorbij, maar zijn vriend weet er wel van. "Ik snap de mensen die hier vlakbij wonen wel, maar we zijn ook gewoon mensen hoor."

"We moeten naar een vorm van opvang toe, die beter past bij de gemeente."

Vlakbij staat het kraampje van het Bewonerscollectief Cranendonck. Bart Kraaijvanger hoopt zijn mede-Cranendonckers te mobiliseren om in actie te komen voor een goede vluchtelingenopvang in de gemeente. "We willen een oplossing voor de overlast en de onrust in het dorp. Zodat er weer draagvlak komt om mensen op te vangen die het echt nodig hebben."

De meerderheid van de gemeenteraad in Cranendonck wil dat het azc in 2024 gesloten wordt, maar Kraaijvanger denkt dat dat niet gaat gebeuren. "Er is een asielzoekerscrisis en dit is een goede locatie om mensen op te vangen. Maar we moeten naar een vorm toe, die beter past bij onze gemeente. De overlastgevers moet je meer spreiden over Nederland. Nu moeten we als gemeente Cranendonck teveel dragen."

LEES OOK: Demonstratie tijdens open dag van azc in Budel rustig verlopen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.