Zwaarste criminelen in de EBI in Vught mogen nog minder

26 september 2022 om 17:11 • Aangepast 27 september 2022 om 17:06
nl
Er komen extra maatregelen tegen de zwaarste criminelen die in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zitten. Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming heeft dit aangekondigd. Hij hoopt dat ze binnen drie maanden kunnen worden toegepast.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van ANP
Geschreven door

De zware jongens van wie de activiteiten door Weerwind aan banden worden gelegd, mogen onder meer minder bellen, minder bezoek ontvangen en minder onderling contact hebben. Ook wordt er meegekeken tijdens gesprekken tussen advocaten en deze gedetineerden.

Contacten met de buitenwereld
De minister wil met deze aangescherpte huisregels tegengaan dat deze gedetineerden hun contacten houden met de buitenwereld en zo hun criminele activiteiten blijven voortzetten. Weerwind schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Hij noemt ze 'kopstukken', die een 'onaanvaardbaar maatschappelijk risico' vormen.

In de Kamerbrief staat ook dat de georganiseerde criminaliteit zich steeds vaker richt op de ‘hoeders van de democratische rechtsstaat’, zoals politici, rechters, journalisten, advocaten, politiemensen en officieren van justitie.

Onlangs meldde De Telegraaf dat Ridouan Taghi en Mohammed B. elkaar vanuit de gevangenis brieven schreven. Mogelijk bespraken ze hierin het plegen van een aanslag op premier Mark Rutte en prinses Amalia. Taghi ontkent de beschuldigingen.

'Er is meer nodig'
"Recente ontwikkelingen laten zien dat de huidige wetten en regels tekortschieten en dat er meer nodig is", zo stelt Weerwind. Volgens hem is het ‘kwetsbaar’ dat er nu vaak eerst iets moet gebeuren, voordat maatregelen mogelijk zijn.

De minister liet na de berichtgeving door De Telegraaf al weten dat hij werkt aan aangescherpte wetgeving. Hij zei toen dat ‘geen maatregel geschuwd wordt’ in de bestrijding van georganiseerde misdaad.

LEES OOK: 'Zorgen over innige contacten Ridouan Taghi en Mohammed B. in EBI'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!