Video

Huis van buurman onbewoonbaar na fatale brand Vught: 'Afschuwelijk'

4 oktober 2022 om 20:00 • Aangepast 5 oktober 2022 om 13:06
nl
Een lekkend dak, enorme stank en geen stroom: het huis van Wim den Brok in Vught is onbewoonbaar. Zeker twee maanden moeten hij en zijn gezin ergens anders gaan wonen, zo schat hij. Wim woont naast het afgebrande huis in de Taalstraat waar maandag een 82-jarige vrouw om het leven kwam.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

“Hier lagen we te slapen”, wijst Wim aan. Nog geen meter van zijn bed zijn zwartgeblakerde balken te zien. Via een gat in het dak kun je vanuit zijn slaapkamer naar buiten kijken. “Alles wordt nu provisorisch dichtgetimmerd. We hebben geluk dat het droog is, anders regent het binnen”, zegt Wim, die het nog nauwelijks kan bevatten. Timmerlui lopen af en aan in zijn woning.

De buurman staat in actiemodus, gewapend met een powerbank en een telefoon die overuren draait. “Het moet geen zielig verhaal worden”, vindt Wim, die zijn eigen leed niet voorop wil stellen. Toch wil hij wel zijn verhaal doen. De opsomming van schade is flink: de dakkapel en ramen zijn ingebrand, meubels zijn zwart en zowel boven als beneden is enorme rook- en waterschade. “Het water is door het plafond naar beneden gekomen.”

“Roet is zeer agressief voor je longen, merken we. Je kunt hier niet met een gezin wonen. Alles is heel vies en stinkt." Hij woont samen met zijn vrouw en twee kinderen (12 en 14) aan de Taalstraat. “Nu is het tijd voor een noodscenario. Voor vannacht hebben we wat gevonden. We zoeken nu een huurwoning voor morgen en verder, dat gaat goed."

"Net wat onderbroeken bij de Hema gehaald."

Al zijn kleding moet naar de stomerij. “Ik heb nog steeds hetzelfde aan. Net hebben we maar snel wat onderbroeken gehaald bij Kruidvat en de Hema.” Verslagen kijkt hij om zich heen. "Dit is echt afschuwelijk."

Het vuur in het rijtjeshuis naast Wim werd rond vijf uur 's nachts ontdekt. “Ik heb mijn kinderen gepakt en ben meteen naar buiten gegaan.” Ook probeerde hij het slachtoffer nog te waarschuwen, net als andere buren. “Wij hebben vanuit de brandgang op haar raam geklopt. Ik riep haar naam, maar hoorde niks."

"Nachtmerries zijn werkelijkheid geworden."

Het gevoel dat nu vooral bij hem overheerst is frustratie. "Ik heb nachtmerries gehad en die zijn werkelijkheid geworden. Al tien jaar lang heb ik de gemeente en de GGD gewaarschuwd over deze vrouw." Hij zegt al diverse gaslekkages mee te hebben gemaakt bij de buurvrouw.

Verschillende buurtbewoners zeiden maandag al tegen Omroep Brabant dat ze diverse hulpinstanties hebben gewaarschuwd over de vrouw. Volgens buurtbewoners had de 82-jarige bewoonster last van verzamelwoede.

De vrouw is bekend bij de gemeente, zo liet een woordvoerder van de gemeente Vught maandag al weten aan Omroep Brabant. "We hebben binnen de mogelijkheden van hulpverlening alles gedaan wat we konden."

Over de oorzaak van de brand was dinsdagmiddag nog niks bekend. De politie liet dinsdagochtend na onderzoek weten dat het gevonden lichaam in het huis, inderdaad van de bewoonster was. Het huis van de vrouw is onbewoonbaar en nu dichtgetimmerd. Enkele mensen hebben bloemen neergelegd.

Brandschade in de slaapkamer (foto: Raymond Merkx).
Brandschade in de slaapkamer (foto: Raymond Merkx).
Bloemen bij het afgebrande huis van de vrouw (foto: Raymond Merkx).
Bloemen bij het afgebrande huis van de vrouw (foto: Raymond Merkx).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!