De F-35 scheert over Rons tuincentrum: 'De herrie gaat over het randje'

8 oktober 2022 om 10:00 • Aangepast 17 oktober 2022 om 15:58
nl
Ron Zwanenburg heeft al jaren een tuincentrum bijna tegen vliegbasis Volkel. Hij merkt dat de F-35 veel meer geluid maakt dan de oude F-16. Toch is hij de vliegtuigen gewend en weet hij er omheen te leven.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Ron loopt door zijn tuincentrum De Zwaan. Het enige dat er tussen zijn plek en de start- en landingsbaan van vliegbasis Volkel zit, is de grote weg van Uden naar Gennep. Wanneer de straaljagers opstijgen, komen ze rakelings langs zijn winkel.

Een serie van vier stijgt op. Het maakt een hels kabaal. Je kan elkaar niet meer verstaan. En dit zijn allemaal F-16’s. De F-35 heeft deze vrijdag nog niet gevlogen. “Deze volgt de goede route”, wijst Ron. “Dit zullen wel de jongens van de basis zelf zijn. Een vreemde vlieger wil nog wel eens verkeerd wegvliegen. Dan vliegen ze bijna het dak van het tuincentrum eraf. Ja, je kan dan wel een klacht indienen. En er wordt iets mee gedaan. Maar het is dan wel al gebeurd.”

"Het zat qua geluid al tegen het randje."

Ron is de vliegbasis al zowat zijn hele leven gewend. En ook zijn klanten weten niet beter dat hij met zijn winkel zo dichtbij zit. “Mijn klanten komen uit de regio. Die weten het. Als er eentje overkomt dan houden we gewoon even stil”, vertelt hij. “Als het er een paar tegelijk zijn, is het wel vervelender. Dan zeggen we even ‘wat maken die dingen toch een herrie’ en gaan weer over tot de orde van de dag.”

Maar toch, die F-35 maakt veel meer geluid dan de F-16. “Het geluid is veel intenser”, legt Ron uit. “We zijn natuurlijk al het nodige gewend hier. Maar het is behoorlijk zwaar, heftig zelfs. Het duurt ook veel langer voor het geluid weg is. Het gaat van 100 naar 105 decibel. Ja, die 5 decibel is wel extra. Want het zat qua geluid al tegen het randje van wat mensen kunnen behappen. Nu gaan we er overheen.”

"Ze moeten luisteren naar de klachten."

Al die jaren zo dicht bij vliegbasis Volkel begint bij Ron ook wel zijn sporen na te laten. “Ik merk het wel aan mijn oren, ik heb er steeds meer last van. Dat komt door al die jaren dat je die vliegtuigen de lucht in hebt horen gaan. Je kan dan wel oordoppen in doen, maar vaak ben je te laat of heb je je handen vol.”

“Ze moeten wel iets doen om de overlast te beperken”, wijst Ron naar de vliegbasis. “Ze moeten luisteren naar de klachten. De F-35’s zijn nu eenmaal nodig. Maar probeer zoveel mogelijk rekening te houden met de omwonenden. Door bijvoorbeeld de manier van vliegen aan te passen, en niet met te veel tegelijk te vliegen.”

LEES OOK:
Forse stijging klachten over F-35 bij Volkel: 'Zelfs bellen lukt niet meer' Aantal klachten over Vliegbasis Volkel loopt op: wat gebeurt ermee?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!