Advocaat van Aydin C. vraagt Canadese rechter om celstraf van twee jaar

14 oktober 2022 om 06:26 • Aangepast 21 oktober 2022 om 14:02
nl
De advocaat van Tilburger Aydin C., die verdacht wordt van onder meer afpersing en intimidatie van een Canadees meisje dat zelfmoord pleegde, pleit voor een gevangenisstraf van twee jaar voor zijn cliënt. Volgens de raadsman zou meer celstraf 'onnodig zwaar' zijn voor C., die in Nederland al een straf van 11 jaar kreeg opgelegd voor soortgelijke misdrijven tegen 33 jonge slachtoffers.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De Canadese justitie eiste dinsdag 12 jaar cel voor C. De aanklager noemde de daden van de man moreel verwerpelijk. Het gedrag van de Nederlander had verwoestende gevolgen, aldus justitie. Er is een groot risico dat hij opnieuw in de fout gaat en om kinderen te beschermen moet hij achter slot en grendel, stelde het OM.

Naaktbeelden
De Canadese Amanda Todd maakte tien jaar geleden op 15-jarige leeftijd een einde aan haar leven. Ze kreeg na haar dood grote internationale bekendheid door een filmpje dat ze online had gezet. In de video legde de tiener uit dat ze was afgeperst met naaktbeelden van haarzelf. C. wordt daar verantwoordelijk voor gehouden. De Tilburger, die niet wordt vervolgd voor haar dood, ontkent alle schuld.

Nederland leverde C. in 2020 uit aan Canada, waar een jury hem schuldig achtte. De rechtbank in New Westminster zou eigenlijk enkele weken geleden al een strafmaat bepalen, maar dat ging toen niet door omdat een aanklager het coronavirus had opgelopen.

Voor de bühne?
Of de Tilburger daadwerkelijk in de Canadese gevangenis belandt, is nog maar de vraag. Op dit moment zit hij in Nederland een celstraf van tien jaar en acht maanden uit voor onder meer het verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en het bezit van harddrugs. Het is de maximale straf voor dit vergrijp.

En dat maakt de zaak meteen zo lastig. In het wetboek van Strafrecht staat namelijk dat iemand niet twee keer veroordeeld kan worden voor hetzelfde feit. Daardoor zou het zomaar kunnen zijn dat de eis in Canada voor de bühne is. De rechter doet binnenkort uitspraak in de zaak.

Omroep Brabant maakte eerder deze documentaire over de zaak-Amanda Todd:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!