Zus van vermiste Germa: 'Haar terugvinden is voor onze familie cruciaal'

21 oktober 2022 om 10:28 • Aangepast 1 november 2022 om 13:18
nl
Conny Langerak hoopt met hulp van de Peter R. de Vries Foundation eindelijk te achterhalen waar haar jongere zusje is gebleven. Germa van den Boom uit Nieuwendijk wordt al 38 jaar vermist. Aan tafel bij talkshow Jinek deed ze donderdag haar verhaal. “Ik heb niet meteen de illusie dat we haar levend zullen terugvinden. We willen haar lichaam vinden want met deze onzekerheid is niet te leven."
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Donderdag maakte de Peter R. de Vries Foundation bekend dat ze een beloning uitlooft van 250.000 euro voor de gouden de tip die ertoe leidt dat Germa wordt teruggevonden. Ze verdween in 1984 na een avond stappen in Gorinchem.

Conny woonde op dat moment al een jaar niet meer thuis. In de nacht waarop Germa verdween, beviel zij van haar oudste dochter.

Het hartverscheurende nieuws van de verdwijning werd haar pas twee dagen later verteld door familieleden. Om de kraamvrouw te sparen en in de hoop dat Germa snel terug zou komen.

“Het eerste wat ik dacht: dit is zo fout, dit is zo erg. Ik had de neiging om het weg te houden. Het kwam wel binnen, ik ontkende het niet maar ik dacht meteen: ik moet er zijn voor m’n kind, zorgen dat ik op de been blijf, dat onze dochter een normaal leven krijgt.” Het bleek een overlevingsstrategie.

“Haar terugvinden en haar een plekje kunnen geven, dat is voor onze familie cruciaal.”

Na tien jaar van overleven, kwam het feit dat haar zusje spoorloos was pas écht bij haar binnen. “Er gebeurt zoveel. Er wordt gezocht. Er is een hoop media-aandacht. Er komt zoveel binnen. Dan is het op. Dan besef je pas echt hoe gruwelijk het is. Je kunt niet leven met onzekerheid.”

Telkens vraagt de familie zich weer af wat er is gebeurd, waar ze is en met wie ze is meegegaan. Ze kunnen niet stoppen met aandacht vragen voor haar vermissing. “Haar terugvinden en haar een plekje kunnen geven, dat is het belangrijkste. Dat is voor onze familie cruciaal.”

“We moeten ermee leven, ik neem het naast me mee."

Volgens Kelly de Vries, dochter van Peter R. de Vries en directeur van de stichting, is het bedrag van 250.000 euro dan ook bedoeld om Germa te vinden.

“We willen weten waar ze is, waar ze gevonden kan worden. De beloning is bedoeld voor de tip die leidt tot de vondst van Germa, niet zozeer naar de dader.” Een coldcaseteam gaat het dossier opnieuw bekijken. Samen met tips die mogelijk binnenkomen, hopen ze dichter bij Germa te komen.

In het leven van Conny en haar familie speelt de vermissing van Germa nog altijd een grote rol. Zelf heeft ze in al die jaren veel hulp gehad van vrienden en hulpverleners om haar heen. De vermissing van Germa staat niet meer voor haar als 'een groot belemmerend iets', legt ze uit.

“We moeten ermee leven, ik neem het naast me mee. Dan lukt het om te functioneren, om mijn leven weer op te pakken.”

LEES OOK:

Vermiste Germa: 250.000 euro voor gouden tip uit fonds Peter R. de Vries

'Geen doorbraak zaak Germa van den Boom'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!