Drugsafval in de natuur, boswachter Erik streed jaren voor vergoeding

22 oktober 2022 om 20:05 • Aangepast 2 november 2022 om 10:12
nl
Boswachter Erik de Jonge weet hoe het is om heel veel drugsafval in het bos te vinden. 'Zijn' Brabantse Wal is zelfs koploper met de hoeveelheid afval die daar geloosd is. In maart werd er in het natuurgebied een drugsput ontdekt, het bleek de grootste drugsdumping ooit. Maar liefst 2500 kuub grond raakte verontreinigd. De kosten voor de schoonmaak: een paar miljoen euro.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

Grondeigenaren krijgen vanaf volgend jaar tot 200.000 euro vergoed om grond die besmet is geraakt door drugsafval, schoon te maken. Op drie plekken in Brabant is zo'n enorme hoeveelheid drugsafval gedumpt, dat daar zelfs nog meer geld naartoe gaat. Behalve voor het gebied waar De Jonge de vervuiling ontdekte, komt er ook ruim twee ton voor de schoonmaak van een perceel in Rijsbergen en een veld in Neerkant. "Het nieuws dat we gisteren kregen, is het beste nieuws wat ik in vijftien jaar als boswachter ooit heb gehad", zegt Erik trots.

"Hier heb ik jarenlang voor gevochten."

In zijn tijd als boswachter heeft Erik de hoeveelheid drugsafval flink zien groeien. "Waar we eerst één of twee afvaldumpingen per jaar hadden zijn dat er op dit moment tientallen." Toch blijkt het aantal dumpingen de afgelopen jaren ook weer licht te dalen. "Je moet je niet blindstaren op aantallen", legt de boswachter uit. "De aantallen nemen af, maar de hoeveelheden nemen toe. De hoeveelheid die nu in één keer gedumpt wordt, werd vroeger in vijftien keer gedaan."

Door de jaren heen sprak Erik vaak met de media over dit onderwerp. "Hier heb ik jarenlang voor gevochten. Het doel dat we nu eindelijk bereikt hebben heeft een lange voorgeschiedenis."

"Geen onzekerheid meer over wie nu verantwoordelijk is."

De Jonge vindt het ook voor de toekomst belangrijk dat voor grondeigenaren duidelijk is dat ze bij de overheid aan kunnen kloppen: "Geen onzekerheid meer over wie nu verantwoordelijk is."

De provincie liet eerder desgevraagd weten dat de sanering van het verontreinigde deel van de Brabantse Wal op zijn vroegs in maart van start kan gaan. Onderzoeken die de ernst moesten aantonen, kostten meer tijd dan gedacht.

LEES OOK:

Miljoenen schade na drugsdumpingen: 3 plekken in Brabant krijgen meer geld

Tien afvaldumpingen op één ochtend op de Brabantse Wal

Drugsput Brabantse Wal duurste afvaldumping ooit en kan in miljoenen lopen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.