Boze boer Jolanda geeft haar frustratie vrij baan en wordt massaal gedeeld

25 oktober 2022 om 16:12 • Aangepast 26 oktober 2022 om 08:40
nl
Het filmpje van boer Jolanda Nooijen (53) uit Volkel ging de afgelopen dagen massaal rond op social media. "Ik geloof dat bijna een miljoen mensen mij gezien hebben", zegt ze enigszins beduusd. In een vlog liet ze haar frustratie de vrije loop. "Ik kan er niet bij dat alle gewassen die hier op mijn land staan volgend jaar rond deze tijd geoogst moeten zijn", zegt ze in dat filmpje. "Hoe kunnen ze dat bedenken in Den Haag?"
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Aanleiding voor het boze filmpje zijn de nieuwe richtlijnen voor akkerbouwgewassen. Daarin wordt gezegd dat veel gewassen die nu nog gewoon in de grond staan, volgend jaar op 1 oktober al geoogst moeten zijn. "Kijk eens om je heen. Aardappels, bleekselderij, waspeen... het moet er allemaal uit zijn", zegt ze wanhopig tegen de camera.

De video van Jolanda werd onder meer gedeeld door Caroline van der Plas van BBB:

Wachten op privacy instellingen...

Bart Voet van de ZLTO in Uden bevestigt dat boeren als Jolanda zwaar gedupeerd worden door de laatste plannen. In het geval van Jolanda moeten 9 van de 11 gewassen die zij teelt, op 1 oktober geoogst zijn. "Dat betekent dat er minder opbrengst is, maar ook minder werk, minder verse groenten en minder inkomsten."

"Bij onze wensen zat niet de wens bij om het oogstseizoen in te korten."

De plannen komen als een verrassing. De afgelopen maanden hebben boerenorganisaties hun wensen kunnen aangeven voor de toekomst. "Daar zat niet de wens bij om het oogstseizoen in te korten", klinkt ook de ZLTO-man wat gefrustreerd.

Volgens de overheid is het voordeel van het vroege oogsten dat er minder nitraat ofwel mest in de grond en het water verdwijnt. De planten zijn weg dus hoeven niet meer bemest te worden en er kunnen zelfs gewassen geplaatst worden die de resten nitraat opnemen.

De overheid doet dat om zo tegemoet te komen aan de wensen vanuit 'Brussel' om de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren. "Maar daar staat nergens verkort het oogstseizoen", reageert Bart Voet van ZLTO wat geïrriteerd.

"Ik ben overdonderd door alle reacties."

De frustratie van boer Jolanda heeft veel mensen bereikt. "Ik krijg bezoek van leden uit de Eerste Kamer die met mij willen praten." Ook Caroline van der Plas noemde dit plan een voorbeeld van falend beleid. Zij deelde het filmpje van Jolanda met haar volgers.

De plannen voor het vroeger oogsten zijn nog niet definitief. Tot 18 november kunnen er bezwaren ingediend worden.

Ondertussen kijkt Jolanda niet meer op social media. "Ik ben overdonderd door alle reacties. Mijn filmpje is op YouTube, Twitter en Facebook gedeeld. Ondanks veel steunbetuigingen zijn niet alle reacties prettig. Ik lieg en weet niet waar ik het over heb, zeggen sommige mensen. Ik ben gestopt met lezen."

LEES OOK:

Waarom de mais dit jaar langer op het land blijft staan

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.