Video

Man steekt vriendin dood tijdens psychose in B&B: tbs met dwangverpleging

2 november 2022 om 13:29 • Aangepast 8 november 2022 om 15:42
nl
Martien M. (46), die in februari van dit jaar zijn 33-jarige vriendin vermoordde in een bed and breakfast in Valkenswaard, heeft van de rechtbank in Den Bosch tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Zelf vroeg hij eerder om een levenslange gevangenisstraf.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

De uitspraak van de rechter komt overeen met de eis die het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden uitsprak. Martien M. was woensdag zelf niet aanwezig bij de uitspraak.

Martien M. woonde begin dit jaar samen met zijn vriendin Stephanie in de B&B in Valkenswaard, nadat ze eerder samen een GGzE-instelling ontvluchtten. M. vertelde tijdens eerdere zittingen dat hij na het vertrek uit de instelling stopte met de medicatie voor zijn psychoses, omdat die hem wazig maakten. Stephanie zou hem hebben gevraagd de pillen niet meer in te nemen, omdat hij haar moest beschermen.

Waanbeelden
Maar door het stoppen met de medicatie sliep M. nauwelijks meer en kreeg hij opnieuw waanbeelden. Zo zag hij auto's voor het huis parkeren, waarvan hij het vermoeden had dat ze voor Stephanie kwamen. Tegen de rechter zei M. dat hij dacht dat ze ontvoerd en misbruikt zou worden, om daarna in de prostitutie te belanden.

Om haar daarvoor te behoeden, sloeg M. zijn vriendin op 1 februari van dit jaar met een glazen fles op haar hoofd. Vervolgens stak hij haar nog zo'n dertig keer met een mes. Toen de eigenaresse van de bed and breakfast hem van Stephanie af probeerde te trekken, liep ook zij een wond aan haar pols op.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
Bij een tussentijdse zitting afgelopen augustus liet de advocaat van M. al weten dat hij zelf graag levenslang de gevangenis in zou gaan. Maar de psycholoog en psychiater die hem na zijn arrestatie onderzochten, vinden M. volledig ontoerekeningsvatbaar en hebben tbs met dwangverpleging geadviseerd.

Daar ging het OM, en nu dus ook de rechter in mee. Volgens de rechter zijn de daden van M. hem door zijn ziekte niet aan te rekenen, maar is de kans op herhaling groot en zal die nooit volledig worden teruggedrongen.

Broer 'zeer teleurgesteld'
De inhoudelijke behandeling van de zaak zorgde twee weken geleden voor nogal wat rumoer, toen de broer van Stephanie probeerde M. aan te vallen. Nog voordat hij hem bereikte, wisten agenten hem te overmeesteren. Toen de broer vervolgens de zaal uit werd begeleid om tot rust te komen, riep hij M. nog meerdere keren 'moordenaar' toe.

Eerder pleitten de nabestaanden van Stephanie er al voor dat M. niet als volledig ontoerekeningsvatbaar zou worden gezien. Zo zouden zijn keuzes om te vertrekken uit de instelling en te stoppen met zijn medicatie hebben geleid tot zijn psychose.

Een persrechter legt uit waarom de rechtbank niet meegaat in die redenering. "Deskundigen hebben bij de inhoudelijke behandeling uitgelegd dat M. maar beperkt inzicht heeft in zijn ziekte. Dat is een van de kenmerken van schizofrenie. Daardoor zijn het ook geen doordachte keuzes die hij gemaakt heeft."

Reacties van advocaten
De advocaat van de dader en haar cliënt zijn het eens met het vonnis. "Wij gaan niet in hoger beroep. Mijn cliënt heeft altijd aangegeven akkoord te gaan met hetgeen de rechtbank hem zou opleggen", zo zegt raadsvrouw Lily van Poucke

De advocaat van de zus van Stephanie, Phil Boonen, laat weten dat zij de uitspraak wel had verwacht en dat ze ermee kan leven.

Frank Teerling, de advocaat van de broer, heeft laten weten dat hij zeer teleurgesteld is over de uitspraak. “Vanaf het begin had hij gehoopt op een gevangenisstraf", meldt die raadsman. "Wij kunnen niet in beroep, maar we gaan het OM vragen in overweging te nemen dit wel te doen. Zo zou het gerechtshof zich over de uitspraak kunnen buigen, wat in onze ogen gezien de impact een goede zaak zou zijn.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!