Boom verpletterde de auto van Ton en hij voelt zich in de steek gelaten

3 november 2022 om 20:00 • Aangepast 4 november 2022 om 09:16
nl
Ton Snorrewind (70) uit Oudenbosch voelt zich in de kou gezet door de gemeente Halderberge. Vorige maand zag hij hoe een omvallende boom in Hoeven zijn nieuwe elektrische auto en de auto's van twaalf anderen verpletterde. De gedupeerde baalt ervan dat de gemeente nog altijd niet thuis geeft over de schadeafhandeling. “Ze schuiven alles maar af op onze autoverzekering.”
Profielfoto van Erik PeetersProfielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Duizenden euro’s schade heeft Ton. Zijn vernielde auto mag dan wel gedekt zijn door een eigen verzekering, de Oudenbosschenaar verliest wel zijn opgebouwde schadevrije jaren en moet een flink bedrag aan eigen risico betalen. Bovendien is hij de komende zeven maanden aangewezen op een dure benzineauto. Zo lang duurt het voordat zijn nieuwe elektrische auto wordt geleverd.

"Ze hadden de boom extra in de gaten moeten houden."

Ton betwijfelt of de gemeente wel goed voor de bomen heeft gezorgd. Uit onderzoek dat naar de omgevallen boom is uitgevoerd, blijkt dat de stam rot was. Zwammen hebben de zogenoemde witrot veroorzaakt. In december 2019 werd al een zwam op de boom gezien, maar volgens de gemeente gaf dat ‘geen reden tot ongerustheid’.

Maar volgens de gedupeerde autobezitter is de gemeente veel te laconiek omgesprongen met deze informatie. “Als er bij een boom van meer dan honderd jaar zwammen worden gevonden en ze weten wat de gevolgen kunnen zijn, lijkt mij dat ze hem extra in de gaten moeten houden. Toch zeker minimaal één keer per jaar.”

Begin dit jaar is de boom nog wel gesnoeid. Daarbij werden volgens de gemeente geen verdere bijzonderheden opgemerkt. “Als dit het enige is en ze dus in drie jaar verder niks gedaan hebben dan vind ik dat ze nalatig zijn geweest. Ze hebben daarmee wel degelijk schuld aan het ongeval”, zegt Ton.

"Slager die zijn eigen vlees keurt."

“De gemeente is een slager die zijn eigen vlees keurt. We worden nu afgescheept met alleen de conclusie uit hun eigen rapport, maar wij willen inzage in alle inspectierapporten. Als er niks te verdoezelen valt, kunnen ze die toch gewoon openbaar maken.” De verzekeraar van de gemeente Halderberge onderzoekt of de gemeente aansprakelijk is voor de schade. Ton heeft daar weinig vertrouwen in. “Zo’n discussie over aansprakelijkheid kan wel jaren duren.”

Ton vervolgt: “Ik vind het ook raar dat we steeds zelf contact op moeten nemen met de gemeente om dingen te regelen. De mensen die ons op die dag thuis hebben gebracht, heb ik de andere dag een bloemetje gebracht. Dat vind ik heel normaal, maar van de gemeente hoor je helemaal niks. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren en ik verwacht ook niet meteen een schuldbekentenis. Een beetje medeleven had ik wel verwacht.”

LEES OOK: De boom die 13 auto’s verpletterde, was rot van binnen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!