Geen vergunningen meer voor emissiearme koeienstallen in Brabant

4 november 2022 om 11:31 • Aangepast 14 november 2022 om 15:15
nl
De provincie Noord-Brabant stopt met het uitdelen van vergunningen voor boeren die hun stal aan willen passen om minder stikstof uit te stoten. Nieuwe aanvragen van boeren worden niet meer in behandeling genomen, zo maakte het provinciebestuur vrijdagmorgen bekend. Boerenorganisatie ZLTO noemt de keuze 'niet uit te leggen aan boeren en burgers'.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Brabant voerde lange tijd een eigen beleid als het gaat om het beperken van stikstofuitstoot: boeren die hun stal wilden aanpassen, bijvoorbeeld met een emissiearme vloer, kregen hiervoor tot 2024 de kans. Het vertrouwen dat hiermee de stikstofdoelen gehaald zouden worden was groot. De aanpak zou zelfs als voorbeeld voor de rest van Nederland kunnen dienen.

Geen nieuwe vergunningen
Maar dat is de laatste tijd veranderd. Er waren al boeren die twijfelden over de regeling en banken die geen lening voor de aanpassingen wilden verstrekken, omdat de kans bestaat dat veel boeren de komende jaren hun bedrijf moeten sluiten. Ook de Raad van State heeft het nut van de emissiearme stallen al vaker onderuit gehaald, net als milieuorganisaties en de Wageningen Universiteit.

Daarom maakt de provincie nu pas op de plaats. Het vertrouwen in de techniek is er nog steeds, maar door de ontwikkelingen worden nieuwe aanvragen van boeren die hun stal willen verbouwen niet meer in behandeling genomen. Dat betekent dat er voor deze boeren dus ook geen nieuwe vergunningen meer worden afgegeven. Aanvragen kunnen nog wel ingediend worden.

Het ministerie van LNV zal volgens de provincie duidelijkheid moeten geven over het nut van de stallen.

Overheidsvertrouwen
Boerenorganisatie ZLTO geeft aan verbaasd te zijn over het besluit. Volgens de belangenclub is het niet reeën om boeren wel te vragen plannen te maken voor aanpassingen aan hun stallen, maar de vergunningverlening te pauzeren. "De logica achter deze redenatie ontgaat ZLTO volledig: wel aanpassen, maar geen vergunningen meer willen afgeven", zo schrijven ze.

"Deze zeer aparte keuze is niet uit te leggen aan boeren en burgers, zeker niet in een tijd waarin het overheidsvertrouwen toch zo broos is", gaat ZLTO verder. De organisatie wil dat boeren nu ook langer de tijd krijgen hun geplande aanpassingen in te dienen. Op dit moment moeten die plannen voor april volgend jaar binnen zijn bij de provincie.

Speciale vloeren
In emissiearme stallen stroomt de urine van de dieren door een sleuf in de vloer naar een kelder. De poep blijft op de vloer achter en wordt geregeld weggeschoven. Omdat de urine niet bij de poep komt, ontstaat minder ammoniak en daardoor zou ook veel minder stikstofuitstoot plaatsvinden. De theorie is omstreden.

LEES OOK:

Vergunningen voor emissiearme stallen worden nog steeds afgegeven

Streep door emissiearme stallen: onzekerheid door uitstoot stikstof

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.