Vogelgriep in Uden: 46.000 kuikens en kippen geruimd

9 november 2022 om 21:26 • Aangepast 10 november 2022 om 22:07
nl
Bij een pluimveebedrijf met vleeskuikens en kippen in Uden is woensdag vogelgriep vastgesteld. Alle 46.000 dieren worden geruimd.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Binnen een cirkel van één kilometer van het getroffen bedrijf ligt nog een pluimveebedrijf. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal dit bedrijf twee weken lang intensief in de gaten houden op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

Screening en monsters
Verderop, in een zone van drie kilometer, liggen vijf pluimveebedrijven. Ook deze worden gescreend en er zullen monsters worden genomen. In de 10 kilometerzone van het pluimveebedrijf in Uden liggen nog 82 andere pluimveebedrijven, waaronder een pluimveeslachterij.

Er geldt een vervoersverbod op alle vogels en eieren vanaf het besmette bedrijf. Ook mag er geen mest van vogels worden vervoerd. Dit geldt ook voor gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Jachtverbod
Ook mag er in een straal van tien kilometer rond het bedrijf niet meer gejaagd worden op eenden of in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Eind oktober dook vogelgriep op bij een pluimveebedrijf in Neerkant. Om verspreiding te voorkomen werden toen 25.000 leghennen geruimd.

Landelijke ophokplicht
Vanwege het groeiende aantal vogelgriepgevallen geldt er sinds 5 oktober een landelijke ophok- en afschermingsplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten.

LEES OOK:

Steeds meer zieke kippen geruimd: kosten lopen snel op

25.000 leghennen geruimd na vogelgriep in Neerkant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!