25.000 leghennen geruimd na vogelgriep in Neerkant

27 oktober 2022 om 17:03 • Aangepast 8 november 2022 om 13:09
nl
Bij een pluimveebedrijf in Neerkant is vogelgriep ontdekt. Om verspreiding te voorkomen, worden 25.000 leghennen geruimd.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Bij het bedrijf wordt onderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Als het nodig is, volgen extra maatregelen. Voor bedrijven die in de buurt van het besmette bedrijf zitten, gelden vanaf nu al beperkingen.

Binnen een straal van een kilometer van het opfokbedrijf ligt een ander pluimveebedrijf. Dat bedrijf wordt komende twee weken intensief in de gaten gehouden op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

Ook vijf andere bedrijven met pluimvee worden de komende twee weken intensief in de gaten gehouden. Deze bedrijven liggen binnen een straal van drie kilometer van het besmette bedrijf.

Vervoersverbod
Voor 83 andere pluimveebedrijven, die binnen een straal van tien kilometer zijn gevestigd, geldt per direct een vervoersverbod. Voor een deel van dit gebied gold al een vervoersverbod. Dit houdt in dat vogels en eieren niet mogen worden vervoerd vanaf de bedrijven. Ook mogen vogelmest, gebruikt strooisel, andere dieren en dierlijke producten niet worden weggebracht.

In de 10 kilometerzone is het ook verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Vogelgriep Ospel
Het besmette bedrijf ligt op de grens van de tien kilometerzone van het eerder besmette bedrijf in het Limburgse Ospel. Daar werd anderhalve week geleden de vogelgriep vastgesteld.

De laatste keer dat bij een pluimveehouderij in Brabant vogelgriep werd vastgesteld, was in maart dit jaar. Dit gebeurde op een vleeskuikenbedrijf in Son.

LEES OOK:

Vervoersverbod voor pluimveebedrijven na vogelgriep in Limburg

44.400 kalkoenen geruimd na vogelgriep in Hedel, vervoersverbod in Brabant

Vogelgriep in België heeft grote gevolgen voor pluimveebedrijven Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!