Vogelgriep in België heeft grote gevolgen voor pluimveebedrijven Brabant

24 oktober 2022 om 14:41 • Aangepast 25 oktober 2022 om 14:03
nl
Opnieuw is een deel van Brabant indirect getroffen door vogelgriep. Ditmaal gaat het om pluimveehouderijen in de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Zundert. Voor deze bedrijven geldt een vervoersverbod.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Oorzaak is de uitbraak van vogelgriep in het Belgische Minderhout, dat valt onder de grensgemeente Hoogstraten. De Brabantse pluimveesector was al zwaar getroffen door de verlenging van de ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten.

Vervoersverbod binnen 10 kilometer
Eind vorig week brak de vogelgriep uit in een ander grensgebied: in het Gelderse Hedel, net over de Maas bij Den Bosch. Hier zijn alle 44.400 dieren van een kalkoenbedrijf geruimd. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, is een vervoersverbod van pluimvee binnen een straal van 10 kilometer afgekondigd. Deze maatregel is ook genomen na de constatering in Minderhout.

Een vervoersverbod betekent dat vogels en eieren niet mogen worden vervoerd vanaf een bedrijf. Ook mogen vogelmest, gebruikt strooisel, andere dieren en dierlijke producten niet worden weggebracht. In het Brabantse deel van de tienkilometerzone rondom Hedel en Minderhout liggen diverse andere pluimveebedrijven.

Eerder zei Twan Engelen van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) dat een vervoersverbod veel impact heeft voor bedrijven. "Het zorgt voor veel onzekerheid. Het heeft flinke financiële consequenties voor de pluimveehouders. Zo wordt onder meer de prijs van eieren afgewaardeerd."

Sinds maart geen vogelgriep op bedrijf in Brabant
Op vooral de Veluwe wordt de laatste weken geregeld het vogelgriepvirus ontdekt. De laatste keer dat bij een pluimveehouderij in Brabant vogelgriep is vastgesteld, was in maart dit jaar. Dit gebeurde op een vleeskuikenbedrijf in Son. Om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn de ongeveer 170.000 vogels door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. In heel Nederland werden sinds vorig najaar bijna 6 miljoen vogel(tje)s gedood, grotendeels uit voorzorg.

Buiten de pluimveesector om kan het virus eveneens toeslaan. In augustus werden vier ooievaars uit één nest getroffen door die ziekteverspreider. Ze werden gevonden in Breda. Eerder werd onder meer eenden en een vos aangetroffen, die het slachtoffer waren geworden.

De vogelgriep is ook voor mensen niet geheel ongevaarlijk. Het leidt meestal tot milde klachten maar in 2003 is een Nederlandse dierenarts van 57 jaar aan de vogelgriep overleden. Hij lag in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch 'met een ernstige longontsteking. In de longen van deze dierenarts werd het vogelgriepvirus aangetoond. Virologen vrezen dat het virus met verloop van tijd kan muteren en wereldwijd ernstige gezondheidsrisico's kan veroorzaken.

LEES OOK:

44.400 kalkoenen geruimd na vogelgriep in Hedel, vervoersverbod in Brabant

Dit is wat je moet weten over de vogelgriep: zes vragen en antwoorden

Vier ooievaars uit één nest dood door besmetting met vogelgriep

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!