Patrick is apetrots na winst bij het Groot Dictee: 'Moest even bijkomen' - Omroep Brabant

Patrick is apetrots na winst bij het Groot Dictee: 'Moest even bijkomen'

26 november 2022 om 17:00 • Aangepast 5 december 2022 om 09:17
nl
Slecht één foutje. Met die buitengewone score hengelde Eindhovenaar Patrick van Aarle (47) zaterdagochtend de winst binnen bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. En hoewel 'ie groot taalliefhebber is, kwam die score toch ook voor de grote winnaar zelf uit de lucht vallen. "Zo goed als vandaag ging het nog nooit."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Met goede moed reisde Patrick zaterdag in alle vroegte af naar Groningen, waar het dictee in Radio 1-programma De Taalstaat werd voorgedragen door oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. "Al vanaf mijn vijftiende schrijf ik enthousiast mee. Al ontsnapte het dictee een beetje uit mijn aandacht, toen het een paar jaar terug werd verplaatst van tv naar radio."

Toch weerhield dat de natuurkundedocent er niet van om zich aan te melden voor de editie van dit jaar. "Ik speel graag met taal en schrijf zo nu en dan wat stukjes. Allemaal puur hobbymatig. Maar toen ik zag dat ze kandidaten zochten, leek me dat wel leuk." Niet dat hij er écht vanuit ging dat hij zou worden uitgenodigd. "Ik had de toelatingstest niet eens helemaal af binnen de tijd."

"Ik heb alleen gisteravond nog wat oefentekstjes gemaakt."

Maar een maandje terug kwam dan toch de uitnodiging binnen. Genoeg tijd om nog even extra te oefenen, zou je denken. "Dat was inderdaad het plan, maar ik kwam er niet echt aan toe. Uiteindelijk heb ik alleen gisteravond nog wat oefentekstjes gemaakt."

Het bleek meer dan genoeg. Zonder al te veel moeite rolden de woorden zaterdag uit Patricks pen. Wanneer hij door had dat het de goede kant op ging? "Eigenlijk pas toen we het correctievel kregen. Toen zag ik dat het toch wel erg overeenkwam met wat ik had opgeschreven."

Dat blijkt. In de negen uitgebreide zinnen vol uitzonderingen en valkuilen maakte hij slechts één fout. "Ik schreef ijzertijd met een hoofdletter. Tijdens het dictee twijfelde ik al of tijdvakken nou wel of niet met een hoofdletter moesten. Ik dacht: laat ik het maar gewoon doen. Achter de foute keuze."

"Je zou haast denken dat ik een onderonsje met Wim Daniëls heb gehad."

Het zij hem vergeven. Door de knappe score mag Patrick zich nu bij het rijtje knappe taalkoppen voegen. "Ik kreeg een mooie bos bloemen en een gesigneerde vulpen. Maar bovenal uiteraard de eeuwige roem." Én een stuk gebak op de Groningse markt. "Daar heb ik mezelf op getrakteerd. Ik moest er toch even van bijkomen met een kop koffie."

Het dictee werd net als de afgelopen jaren trouwens geschreven door taalkundige Wim Daniëls, óók Eindhovenaar. Of het toeval is dat de maker en winnaar Brabantse roots hebben? "Je zou haast denken dat we vooraf een onderonsje hebben gehad. Maar dat is niet het geval, hoor. En het dictee zelf ging trouwens over Groningen. Dus daarin had ik ook geen streepje voor."

LEES OOK:

Eindhovenaar maakte maar 1 foutje in Groot Dictee en is daarmee de beste

Wim Daniëls schreef het Groot Dictee: 'Het moet niet al te serieus zijn'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone