Illegale sigaretten simpel verkrijgbaar online: 'Zeg het maar, ik regel ze'

2 december 2022 om 11:06 • Aangepast 5 december 2022 om 07:57
nl
Bijna 10 miljoen illegale sigaretten zijn woensdag in beslag genomen tijdens een politiecontrole op de A58 bij Wouw. Maar waar en aan wie worden dit soort sigaretten eigenlijk verkocht? Via social media zijn ze kinderlijk eenvoudig te bestellen, zo ondervond Omroep Brabant.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Het is niet de eerste keer dat illegale sigaretten opduiken in onze provincie, vorig jaar werden er nog hele fabrieken opgerold in Veen en Schaijk.

Er zijn twee soorten illegale sigaretten:

  • Sigaretten die gemaakt zijn in een illegale fabriek
  • Sigaretten die geïmporteerd zijn uit een land waar tabak goedkoper is

In beide gevallen loopt de overheid belastinggeld mis. Als de lading die woensdag onderschept is verkocht zou zijn op de Nederlandse markt zou dat 2,4 miljoen aan accijns opleveren. Er is ook een extra gezondheidsrisico bij illegale sigaretten: er kunnen stoffen in de tabak zitten die in Nederland niet zijn toegestaan.

'Kom zelf brengen'
Maar waar koop je illegale sigaretten? Er is een geval bekend van een Poolse supermarkt die ze verkocht, of een bezorgdienst. Maar ook op social media zoals Instagram wemelt het van de handelaren, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant.

'Tabak4you' ('GRATIS bezorging in Breda/Oosterhout en Bavel') is er een van, of 'sigarettenboer0162'. 'Sigaretten_073' regelt zelfs peuken op bestelling: "Zoek je andere sigaretten zeg het me, dan regel ik ze", schrijft hij. 'Sigaretten_verkoop0411' moet nog beginnen met zijn handel. "BINNEN KORT BESCHIKBAAR" staat er op zijn pagina, en "Ik verkoop in Boxtel, Liempde, Esch. Kom zelf brengen."

Het aanbod van een handelaar (Foto: Telegram).
Het aanbod van een handelaar (Foto: Telegram).

Andere smaak
'Sigaretten_en_liquid_076' uit Breda zegt net gestopt te zijn met de handel maar weet er wel wat van, zo laat hij aan Omroep Brabant weten. De sigaretten die hij verkocht, van het relatief onbekende merk JPS, kocht hij zelf weer via de chatapp Telegram van iemand anders. "Ik betaalde 35 euro per slof en verkocht het door voor 45 euro."

Hoe zijn contact er weer aan kwam? "Geen idee man." Maar dat het illegaal gefabriceerde sigaretten waren staat voor hem vast. "Dat is te proeven, en er zit ook geen accijnszegel op." De reden dat hij gestopt is zegt veel over de omvang van deze handel: "Er was teveel concurrentie in de buurt."

LEES OOK:

Bijna 10 miljoen illegale sigaretten onderschept in vrachtwagen op A58

Illegale sigarettenfabriek opgerold, goed voor 1 miljoen sigaretten per dag

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!