Wietexperiment wéér uitgesteld, Brabant mogelijk toch eerder van start

2 december 2022 om 16:33 • Aangepast 12 december 2022 om 09:35
nl
Het langverwachte experiment met legaal geteelde wiet en hasj is opnieuw uitgesteld. Volgens minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid gaat de proef pas op z'n vroegst in 2024 van start. In onze provincie doen Breda en Tilburg mee aan het experiment.
Profielfoto van Sven de LaetProfielfoto van ANP
Geschreven door

Eigenlijk had de proef al in 2021 van start moeten gaan. Dat is door uiteenlopende redenen al meerdere keren uitgesteld. Zo blijkt het voor de telers tot nu toe erg lastig om geschikte locaties te vinden, vergunningen te verkrijgen en bankrekeningen te openen. Vorige maand klaagden telers in meerdere deelnemende gemeentes al over het gebrek aan hulp vanuit Den Haag.

Volgens minister Kuipers blijft het een 'buitengewoon ingewikkeld proces'. Zo moet er voldoende variatie zijn in de wiet, moet de kwaliteit hoog zijn en is er voldoende aanvoer nodig. Anders zullen klanten alsnog kiezen voor andere coffeeshops, vreest Kuipers.

Brabants voorproefje
Overigens staat de minister niet onwelwillend tegenover het plan van de burgemeesters Paul Depla (Breda) en Theo Weterings (Tilburg), die ervoor pleitten om alvast te beginnen met de gemeentes die wél klaar zijn om van start te kunnen gaan. Zij zijn bang dat nieuw uitstel negatieve gevolgen heeft voor het draagvlak in hun gemeentes.

Kuipers geeft aan na te denken over zo'n aanloopfase. "Zo kan bijvoorbeeld getest worden met het verplichte beveiligd vervoer en het track & trace-systeem."

LEES OOK:

Opnieuw problemen met wietexperiment: telers willen meer hulp

Teleurstelling in Tilburg en Breda: landelijke wietproef weer uitgesteld

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!