Geen 150 asielzoekers naar Bakel, wel onderzoek naar kleinere opvang

6 december 2022 om 21:24 • Aangepast 15 december 2022 om 16:27
nl
Er komen geen asielzoekers op het terrein van de Zorgboog in Bakel. Aanvankelijk wilde het COA 300 asielzoekers huisvesten op het terrein. Het college ging daar niet mee akkoord en stelde voor om 150 asielzoekers op te vangen voor een periode van twee jaar op het terrein van de Zorgboog. Maar met dat plan ging de gemeenteraad dinsdagavond niet akkoord.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De vraag van het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, om asielzoekers op te vangen, zorgde voor veel commotie in het dorp Bakel. Op een eerste inloopavond kwamen 450 inwoners af. Ook Geert Wilders van de PVV liet zich zien. Later kwam hij voor een tweede keer naar Bakel voor een hoorzitting.

Veel inwoners van Bakel hadden problemen met de hoeveelheid asielzoekers die zouden komen. Ook de locatie, een terrein waar ook mensen wonen met een hersenafwijking en waar ook een hospice ligt, vonden veel mensen niet geschikt. De gemeente stelde voor een beperkt deel van het terrein beschikbaar stellen.

"Dit onderwerp is een zware taak voor politici."

De meerderheid van de gemeenteraad gaf dinsdagavond aan graag asielzoekers te willen opvangen, maar geen 150 en ook niet op het terrein van de Zorgboog. De burgemeester heeft nu de opdracht gekregen om een geschikte locatie te zoeken voor de opvang van zo'n 70 asielzoekers.

Veel raadsleden worstelden flink met de beslissing over de opvang van asielzoekers in Bakel. "Dit onderwerp is een hele zware taak voor lokale politici", zei Stefan Janszen, fractievoorzitter van het CDA, de grootste partij in de raad. Maar ook de meeste partijen vinden 150 asielzoekers teveel, het aantal past niet bij het dorp, vinden ze. Ook de locatie is niet geschikt omdat er kwetsbare mensen wonen.

"Er zal altijd iemand zijn die een locatie niet geschikt vindt. Er zullen altijd tegenstanders zijn."

De gemeenteraad wil wel verantwoordelijkheid nemen om asielzoekers op te vangen. "We willen een passende oplossing voor dit maatschappelijke en humanitaire probleem", zegt Janszen. "Het slepen van asielzoekers van sporthal naar sporthal moet stoppen en wij willen daarin ons steentje bijdragen."

Veel politieke partijen willen ook uitgaan van de nieuwe spreidingswet die in de maak is. "Als alle gemeentes doen wat ze moeten doen, hoeven we helemaal niet zoveel asielzoekers op te vangen", zegt Anne van Berlo van de VVD. Zij denkt dat twee kleine locaties in de gemeente een oplossing zou kunnen zijn.

Burgemeester Michiel van Veen waarschuwde de raad over een zoektocht naar een nieuwe locatie. "Ik voorspel dat bij een nieuwe locatie mensen ons ook gaan bellen. Dan moeten we dit traject weer doorlopen. Er zal altijd iemand zijn die de locatie niet geschikt vindt. Er zullen altijd tegenstanders zijn."

LEES OOK: COA legt uit waarom een klein asielzoekerscentrum zo moeilijk is

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.