Gino zat dagenlang opgesloten in aanhanger, na 7 jaar eindelijk uitspraak

11 december 2022 om 19:00 • Aangepast 12 december 2022 om 13:24
nl
Gino uit Sprundel wordt nog iedere dag pijnlijk herinnerd aan zijn ontvoering in 2015. Tijdens het proces over de zaak, zei hij pas nog: "Ik word nog elke dag benadeeld door wat er toen is gebeurd. Mensen die niet met je willen omgaan, slecht slapen, zweetaanvallen." Maandag doet de rechtbank in Breda uitspraak in een zaak tegen de drie mannen die volgens politie en justitie de daders waren.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De ontvoering was tussen kerst en oud en nieuw in 2015. Gewapende en gemaskerde mannen haalden Gino samen met zijn achterneef Rien uit het Zeeuwse Schoondijke uit een garagebedrijf in Breda. Vier dagen zaten ze opgesloten in een aanhangwagen. Die stond geparkeerd in een afgelegen loods in Ulicoten.

De drie verdachten ontkennen alles. Een van hen zegt dat hij wel in de loods is geweest, maar dat hij niks wist van een ontvoering. Er lag daar vuurwerk voor klanten.

Twaalf verdachten
Het proces liet bijna zeven jaar op zich wachten. De rechtbankvoorzitter was daar ook verbaasd over. "Het intrigeert me mateloos waarom het zo lang heeft geduurd voordat de zaak op zitting kwam", zei ze tijdens de rechtszaak, vorige maand. De officier van justitie kon dat uitleggen. "In december 2016 waren er nog arrestaties."

Tijdens het onderzoek kwamen, mede door DNA, twaalf verdachten in beeld. Maar er was onvoldoende bewijs tegen al die mensen. Er bleven er drie over.

Raadsels blijven
In mei 2018 was het dossier klaar. Het onderzoek werd toen 'sluimerend', zei de officier. In september 2019 kwam er een regiezitting, daarna nog twee getuigenverhoren. "En toen kwam corona erdoorheen." Daarna wisselde verdachte Alex B. van advocaat en moest er een nieuwe komen die zich moest inlezen, wat ook weer tijd kostte.

Wat de achtergronden van de zaak waren, is nooit duidelijk geworden. De politie hoorde verhalen over losgeld van 70.000 of 90.000 euro dat werd betaald maar daar is nooit enig bewijs voor gevonden. Diverse betrokkenen ontkenden dat er betaald is. Ook blijft onduidelijk hoe het kan dat de slachtoffers zijn ontsnapt.

LEES OOK: Ontvoeringszaak Gino en Rien: 'Ik probeer het achter me te laten'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!