Basisschool Zevenbergen blijft dicht na verwoestende brand met asbest

19 december 2022 om 18:32
nl
Basisschool de Neerhof in Zevenbergen blijft ook dinsdag nog dicht. Dit komt door de verwoestende brand van afgelopen donderdag waarbij asbest vrijkwam. De deeltjes daalden neer in Bosselaar-Zuid, de wijk waar de school staat. Honderden bewoners konden door de brand al een tijd hun wijk niet in of uit en moesten zoveel mogelijk binnen blijven.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De grote brand woedde donderdagavond in vier loodsen aan de Huizersdijk in Zevenbergen. De asbest zat in de golfplaten daken van de loodsen die bij de brand werden verwoest.

Inspectie basisschool
De basisschool is zondag zowel van binnen als van buiten geïnspecteerd. Hierbij is onder meer de luchtbehandelingsinstallatie onderzocht en zijn er monsters genomen bij enkele ramen die open hebben gestaan. De gemeente laat maandag aan het einde van de dag weten dat er geen asbest in het gebouw blijkt te zitten.

Het gebouw is maandag aan de buitenkant schoongemaakt. De gemeente laat weten dat een gecertifieerd bedrijf het gebouw nu officieel moet vrijgeven. Daarvoor moet eerder inspectie worden gedaan. Dat gebeurt dinsdag.

Vrieskou
De vrieskou van de afgelopen dagen heeft het asbestvrij maken van de wijk bemoeilijkt. Het is daardoor nog altijd onduidelijk wanneer het besmette gebied helemaal schoon is en kan worden vrijgegeven.

De gemeente is blij dat het zondagnacht is gaan regenen. "Dat is gunstig, want daarmee spoelt vervuiling weg." Afvalwater loopt het riool in en hierop is ingespeeld want op een aantal locaties zijn speciale afsluiters geplaatst. Het schoonmaakbedrijf reinigt het riool. Ook de wadi's (regenwaterbergingen) worden in de gaten gehouden door het schoonmaakbedrijf. Verder houdt het waterschap een vinger aan de pols.

LEES OOK: Vorst zorgt voor vertraging bij schoonmaak asbestwijk in Zevenbergen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!