Video

Grote inval bij 'horrorfokker' door NVWA en politie

22 december 2022 om 11:41 • Aangepast 29 december 2022 om 14:53
nl
De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) is donderdag begonnen met een grote controleactie bij een hondenfokker in Eersel. Volgens een woordvoerster van de NVWA gaat het om een herinspectie, nadat bij eerdere inspecties allerlei misstanden werden ontdekt. Gecontroleerd wordt of de fokker verbeteringen heeft aangebracht in de leefsituatie van de talloze dieren in zijn bedrijf.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De fokker ligt al langer onder vuur en is sindsdien al negen keer bezocht door controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Daarbij kwamen verschillende overtredingen aan het licht, zoals slechte kwaliteit van het drinkwater en te weinig vloeroppervlak in de hokken. Ook kwamen de dieren te weinig buiten.

De NVWA legde eerder al dwangsommen op, maar dit leidde nog niet tot resultaat. Volgens een woordvoerder van de NVWA wordt donderdag gecontroleerd hoe de situatie nu is. Mochten de omstandigheden nog steeds onder de maat zijn, dan wordt er mogelijk ingegrepen. Maar de woordvoerder wilde daar niet op vooruit lopen.

Karen Soeters van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals is blij dat de NVWA actie onderneemt. Maar tegelijkertijd is ze teleurgesteld dat er 'zoveel druk moet worden uitgeoefend op de NVWA voor ze in actie komen'. "De situatie bij de fokker is erbarmelijk. Die honden moeten daar weg. Hoeveel tijd hebben ze daarvoor nodig?"

Foto: Rico Vogels/SQ Vision
Foto: Rico Vogels/SQ Vision

House of Animals had de NVWA tot donderdagmiddag 17 uur de tijd gegeven om in te grijpen. "Vorige week was het zo koud dat we de druk op de NVWA opnieuw hebben opgevoerd. 2 januari dient een kort geding voor de rechtbank in Den Haag om de honden in beslag te nemen."

In november bepaalde de rechter dat de hondenfokker voor het einde van het jaar moet sluiten omdat zo'n bedrijf op die plek in strijd is met het bestemmingsplan. Voor meer dan vijfhonderd honden moet een nieuw onderkomen worden gezocht. Deze uitspraak van de rechter betekent niet dat de eigenaar geen honden meer mag fokken. Deze betekent alleen dat hij op die plek geen honden mag houden.

Deze zaak over het bestemmingsplan werd aangespannen door de gemeente Eersel. De NVWA vraagt de rechter om een oordeel over het dierenwelzijn. House of Animals heeft in november ook aangifte gedaan bij de politie omdat de NVWA niet doortastend genoeg zou zijn.

Eigenaar wil stoppen
De eigenaar van Hondencentrum Kwispel enzo liet donderdag in een reactie weten dat hij ermee gaat stoppen. "Zo gauw als ik de honden tegen een redelijke prijs kan verkopen, stop ik ermee", zei hij. Dat zal niet binnen twee weken zijn, zoals de rechtbank hem oplegde.

De eigenaar is in hoger beroep gegaan, maar daarom krijgt hij geen uitstel van de rechter.

LEES OOK:

Fokkers die slecht voor hun honden zorgen moeten dicht, vindt minister

Omstreden hondenfokker Eersel al 9 keer gecontroleerd, veel overtredingen

Fokker vreest einde bedrijf na locatieverbod: '500 honden verplaatsen'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!