Lindy stierf in armen van Manuël: 'Mijn treurigste en mooiste herinnering'

27 december 2022 om 13:33 • Aangepast 28 december 2022 om 09:25
nl
Manuël Langenhuijsen (46) draagt vrijdag zijn trouwpak bij de uitvaart van Lindy. "Zij heeft ook haar trouwjurk aan", vertelt hij dinsdag. Afgelopen zaterdag trouwden de twee halsoverkop in de kapel van het ziekenhuis in Den Bosch. Een dag eerder had Manuël een telefoontje gekregen: Lindy (36) lag op sterven. Op de avond van Eerste Kerstdag overleed ze.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Beiden leerden elkaar twaalf jaar geleden kennen op een feestje. "Het was carnaval en ze vond mij helemaal niks. Veel te oud", grinnikt hij. Een jaar later ontmoetten de twee elkaar opnieuw. De vlam sloeg in de pan. Hij kon toen nooit vermoeden dat zijn 'jonge slanke prulleke', er zo snel tussenuit zou piepen.

"Drie jaar geleden hoorden we dat ze de 40 niet zou halen."

"Ik wist dat ze een spierziekte had, maar die was niet dodelijk", begint Manuël zijn verhaal. Ik wist ook dat ze op haar 21ste een hartaanval had gehad door een andere aandoening die bloedpropjes veroorzaakt in de bloedbaan. Aan die hartaanval hield ze later een hartritmestoornis over. Al die drie aandoeningen zijn op zichzelf niet dodelijk, maar samen wel."

Drie jaar geleden kreeg het stel uit Schijndel te horen dat Lindy de 40 niet zou halen. "Dat zagen we niet aankomen", zegt Manuël. "Lindy is nooit bij de pakken neer gaan zitten. Het is nu eenmaal zo, zei ze."

"Ze had haar spullen al verdeeld, ik krijg haar trouwring."

Kordaat als ze was begon ze haar uitvaart al te plannen. "Ze wilde per se in een witte kist en dan kon iedereen daar een boodschap op achterlaten. Ook had ze haar spullen al verdeeld", gaat Manuël verder. "Haar sieraden en kleding had ze al verdeeld en ik zou haar trouwring krijgen en haar hond."

Dat ze zo voortvarend aan de slag ging met haar aanstaande dood, betekent niet dat ze er rekening mee hield dat het zo snel zou gebeuren. "We hadden vrijdag de 13e januari gepland om te trouwen", zegt Lindy's verse echtgenoot. "Ik ben namelijk ook op een vrijdag de 13e geboren en dat vonden we grappig. Dat ze deze datum niet zou halen, kwam niet in ons op."

"Lindy wilde niet in het ziekenhuis blijven uit angst dat ze nooit meer thuis zou komen."

Vorige week kreeg Lindy last van vocht achter longen waardoor ze moeilijk ademde. "Dat was eerder gebeurd en snel opgelost door het slikken van plaspillen. Deze keer werkte het niet en moest ze in het ziekenhuis blijven, tot afschuw van Lindy", klinkt het wat bedremmeld uit Manuëls mond.

"Lindy dacht altijd: als ik in het ziekenhuis blijf, kom ik er niet meer uit", gaat Manuël verder. Dat ze vervolgens het einde van de week niet meer zou halen verwachtte halverwege vorige week nog niemand. "Toen kwam dus dat telefoontje. Sindsdien staat mijn leven op zijn kop. Maar zo fijn dat we haar grootste wens om te trouwen nog waar hebben kunnen maken."

"Ze stierf Eerste Kerstdag in mijn armen, zo blij dat ik er voor haar kon zijn."

Na het draaiboek van hun huwelijk is Manuël nu bezig met het draaiboek van haar uitvaart. "Ze stierf Eerste Kerstdag in mijn armen. Het is mijn verdrietigste en gelijk ook mooiste herinnering omdat ik er voor haar kon zijn. Ik zal haar trouwring voor altijd koesteren."

LEES OOK:

Lindy (36) trouwt in het ziekenhuis omdat ze de kerst misschien niet haalt

Lindy (36) overleden na spoedhuwelijk in ziekenhuis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!