Meer cafés zoeken uitweg voor hoge bierprijs: ‘Overgestapt op het huismerk'

29 december 2022 om 08:00 • Aangepast 31 december 2022 om 15:06
nl
Om de hoge prijzen van de Nederlandse biermerken te omzeilen kun je als café uitwijken naar buitenlandse brouwers, zoals een café in Uden doet. Een alternatief kan ook zijn om over te stappen op een huismerk van een grote Nederlandse brouwer. Kroegeigenaar Brenda van Mierlo uit Alphen stapte begin dit jaar over naar een huismerk en haar klanten vinden het prima, zegt ze. “Ze proeven geen verschil.”
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Voor haar café ’t Raedthuys bestelde Brenda 32 jaar lang Grolsch. "Toen we de bestellingen digitaal gingen doorgeven, zagen we het grote prijsverschil tussen het A-merk en het huismerk dat bij dezelfde brouwerij gebrouwen wordt." Het scheelt honderd euro op vijftig liter inkoop: "Dus we zijn meteen overgestapt.”

"Bied een alternatief. Straks moet het grootste deel van de kroegen dicht."

Vóór die tijd kostte een biertje bij café ’t Raedthuys 2,40 euro. Nu vraagt Brenda twee euro en maakt ze er nog steeds winst op. En de vaste klanten zitten nog steeds ieder weekend in hun stamkroeg. “Ik heb er tot nu toe geen een gehad die het verschil proefde”, zegt Brenda. “Ze vinden het harstikke lekker en ze zijn blij dat ze er minder voor hoeven te betalen.”

De uitbaatster kan niet begrijpen dat de brouwerijen zelf niet hun tweede merk aanbevelen. “Zeker de kleine cafés kunnen ze beter een alternatief bieden. Straks moet het grootste deel van de kroegen dicht en dan nemen ze helemaal geen bier meer af."

LEES OOK:

Café is bierprijs beu en stapt over naar Duits pils: 'Is veel goedkoper!'

Udens café met goedkoop Duits bier bedolven onder de reacties

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.