Ondernemers balen van diefstal uit garageboxen: 'Vreselijk dat dit zo kan'

16 januari 2023 om 16:13 • Aangepast 24 januari 2023 om 12:11
nl
Woede en machteloosheid. Die gevoelens overheersen bij getroffen ondernemers in Deurne maandagochtend. Vijftig garageboxen zijn daar in de nacht van zaterdag op zondag opengebroken. "Blijf gewoon met je poten van andermans spullen af", verzucht Pètran van den Berkmortel.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Het terrein met garageboxen heeft iets weg van een gevangenis. Het is omringd door hoge stalen hekken en bovendien hangt het ramvol met camera's. Toch hield dat de dieven niet tegen. "Ze hebben gewoon zwarte verf op de camera's gespoten", laat fietsenhandelaar Pètran zien.

De garageboxen liggen op een industrieterrein aan de Helmondseweg. De eigenaren, voornamelijk ondernemers, vermoeden dat de inbrekers via een poort op het terrein zijn gekomen. Die is namelijk vanaf de binnenkant gemakkelijk open te maken.

De breekschade is goed te zien bij alle boxen. Het staal is ontwricht en sommige garages staan nog open.

"Voel me niet veilig meer."

Dieven haalden bij Pètran een elektrische fiets, acculaders en gereedschap weg. "Ik schat zo'n 3000 euro schade", zegt hij aangedaan. "Vreselijk dat dit zo kan. Ze moeten de ondernemers weer hebben. Ik voel me niet veilig meer."

"Hier ziet gewoon een bende achter. Dit hebben ze geweten. Straks gaan ze nog meer boxen openbreken hier in de buurt", zo concludeert Ruud van Sas. Hij had geluk, want hij had zijn garage net leeggehaald.

"Hier zit een bende achter".

"Je voelt je machteloos", weet John Seegers, die de schade aan zijn box komt inspecteren. "Het maakt je heel onzeker. Je weet niet meer of het veilig is." Hij overweegt een andere plek te zoeken. "Ik hoop dat de inbrekers gauw hun handen branden", zo wenst hij ze toe.

De totale omvang van de schade moet nog blijken. Of uit alle boxen spullen weg zijn wordt nog onderzocht. In ieder geval zijn ook twee motoren meegenomen en een heleboel gereedschap, zo meldde de wijkagent zondag.

Het is niet de eerste inbraak in garageboxen in de regio. Zaterdagnacht werd voor de zoveelste keer ingebroken in verschillende berghokken van twee woontorens in Eindhoven. De politie laat over beide zaken weten: "Het onderzoek naar de inbraken loopt. We hebben op dit moment nog geen verdachten op het oog."

Inbraakschade is goed te zien (foto: Raymond Merkx).
Inbraakschade is goed te zien (foto: Raymond Merkx).
Volgens bewoners is er verf op de camera gespoten (foto: Raymond Merkx)
Volgens bewoners is er verf op de camera gespoten (foto: Raymond Merkx)
Inbraakschade is goed te zien (foto: Raymond Merkx).
Inbraakschade is goed te zien (foto: Raymond Merkx).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!