Acteurs 'slaags' op wervingsdag politie: jongeren willen wel agent worden

21 januari 2023 om 18:00 • Aangepast 23 januari 2023 om 09:00
nl
Diep in de bossen tussen Putte en Ossendrecht ligt een andere wereld. Een spookdorp, een verlaten station met lege NS-treinen, paardenstallen, klimtoestellen en een schietbaan. Dit is het afgesloten domein van de politieacademie. De Mobiele Eenheid wordt hier opgeleid net als antiterreureenheden. Op deze rustige vrije dag in het weekend streken zo'n zeventig jongeren neer, voor de 'Police Experience Day.'
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

"Danielle! Waar ben je!" Het programma is nog niet eens begonnen of twee agenten onderbreken het welkomstwoord van een instructeur. Een van de agenten roept door de zaal naar iemand op de voorste stoel. "Danielle, je wordt gezocht voor stalking. Draai je maar eens om." Danielle wordt geboeid.

"Dit is waar politiewerk over gaat."

Het is een geintje. "Maar dit is wel waar politiewerk over gaat", zegt een instructeur." Heel snel kunnen zaken veranderen. Dat is de bedoeling van deze informatiedag: laten zien wat je bij de politie zoal kan doen. Want er is personeel nodig. Uit een onderzoek bleek vorig jaar dat er landelijk 1400 van de 47.000 banen niet zijn ingevuld.

De twee eenheden in Brabant hadden zo'n zestig banen 'open'. Alleen al op de regionale meldkamer in Bergen op Zoom komen twintig vacatures. De vergrijzing hakt er flink in. "We hebben echt heel veel mensen nodig", zegt Marc van Bragt. Hij is chef van Team Markiezaten, het meest westelijke politieteam in Brabant.

"De slachtoffers ben ik gaan helpen."

Wervingsdagen van de politie zijn meestal landelijk. Hier dachten ze dat het ook anders kon. Daarom mikten ze op jongeren uit de buurt. Inderdaad zijn Roosendaal en Bergen op Zoom en omgeving rijk vertegenwoordigd.

Een enkeling komt van ver, zoals Willemijn (18) uit Arnhem. "Ik ben vijf uur onderweg geweest". Voor haar neus gebeurde een heftig verkeersongeluk. "Ik heb een EHBO-diploma, dus ik ben gaan helpen. De slachtoffers heb ik ingepakt in warmtedekens".

Ze is nu nog derdejaars van sportopleiding CIOS. Daarna wil ze politieagente worden. "Helpen vind ik leuk", zegt een gemotiveerde Willemijn.

"Ik wil graag een brug slaan."

Ballen, banken, een bok en een kar. Ze staan klaar in een grote gymzaal voor de fysieke vaardigheidstest. "Je moet bij een achtervolging over een muurtje kunnen springen", zegt instructeur Nicole.

Domingos (25) uit Veen vliegt behendig door het parcours. Met een goeie tijd. Hij is nu gewichtsconsulent. "Mijn interesse ligt bij de politie. Het lijkt me mooi om iets te kunnen betekenen voor de maatschappij. Bepaalde groepen worden niet gehoord, ik wil graag een brug slaan."

"Jij moet handelen."

Van de gymzaal naar de oefenvelden. Speurhond Jaro en een groep 'bikers' vangen een boef. En ze sussen een relletje. Intussen beantwoorden instructeurs volop vragen. Over de wapenstok, dienstfiets maar ook het aantrekkelijke van een opleiding: je krijgt vanaf het begin al salaris.

Binnen in een ander oefengebouw is een huisfeest bezig, zogenaamd dan. Harde muziek veroorzaakt geluidsoverlast. Kandidaten krijgen een politiejas en mogen aanbellen. Acteurs raken slaags, eentje trekt een mes. Echte agenten werken hem vakkundig tegen de grond. "Een burger doet een stap terug, jij moet handelen", zegt een van de politiemensen.

"Die mensen moeten we hebben."

Rond het middaguur wordt een eerste balans opgemaakt. Er blijkt een kandidaat die bij de fitheidstest erg goed presteerde. Politiechef Marc van Bragt reageert enthousiast. "Ik heb echt serieuze kandidaten gezien".

Hij hoort ook over de hulp die Willemijn uit Arnhem op de heenweg verleende. Van Bragt reageert enthousiast. "Kijk, die mensen moeten we hebben!"

LEES OOK: Zeldzaam inkijkje bij de 112-alarmcentrale, ' je moet niet in paniek raken'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!