Inbraken in 54 bergingen: 'Al mijn dure spullen staan nu in een kamertje'

23 januari 2023 om 16:51 • Aangepast 24 januari 2023 om 08:46
nl
In de twee Zuiderpark Woontorens aan het Gagelboschplein in Eindhoven zijn zondagnacht 54 bergingen opengebroken. Daarbij zijn onder meer accu's voor elektrische fietsen, etenswaren en gereedschap gestolen. Het is niet de eerste keer dat er hier wordt ingebroken. Bewoners zijn kwaad op verhuurder Woonbedrijf omdat die juist dinsdag anti-inbraakstrips op de bergingen gaat plaatsen. Te laat, menen zij.

Het aantal inbraken in de bergingen van de Zuiderpark Woontorens in Eindhoven is inmiddels de honderd gepasseerd. In de kelder waar de bergingen van het complex aan het Gagelboschplein nemen de bewoners de schade op.

Een 92-jarige bewoner, de heer De Kok, mist twee accu's en de oplader van zijn elektrische fiets. "Ik kan daar heel erg boos over worden. Niet alleen door de kosten, maar ook omdat mensen hier zo gemakkelijk kunnen binnenkomen. Het is een groep, zeker te weten. Ze weten dat hier iets halen valt."

Dat denkt ook bewoner Jeffrey Calmen. "In totaal is er drie keer bij ons ingebroken. De derde keer was al mijn gereedschap weg. De verzekering vergoedde niets. Ik had geen nummers of facturen meer. Al mijn spullen van waarde staan nu op een kamertje in het appartement. De veiligheidsstrips komen te laat. Er wonen hier mensen die 's avonds niet meer naar de berging durven. We vragen al een hele tijd om camerabeveiliging."

"Je zal maar een koevoet op je hoofd krijgen."

Een vrouw zag de bui al hangen toen ze maandagochtend naar haar berging ging. "Mijn fiets lag in de gang op de grond. Gelukkig was er niets weggehaald. Ze hadden wel alles uit de stellingkasten getrokken."

Gestolen spullen zijn vervangbaar, maar je gevoel van veiligheid heb je niet zomaar terug. "Er moet iets gebeuren. Stel: je moet 's nachts voor je werk weg. Dan kun je misschien een koevoet tegen je hoofd krijgen. Ik ben niet bang aangelegd, maar hier word ik niet vrolijk van."

In de gang van het complex zijn de inbraken het gesprek van de dag. Een paar mannen bestuderen de ontwrichtte deuren. "Zij hebben mijn roltrolley gestolen, waarschijnlijk om de gestolen spullen mee te nemen, onder meer mijn acculader. Gelukkig had ik mijn accu en display mee naar boven genomen", zegt een van hen.

"Het is tuig dat dit soort dingen doet. Ik ben woedend."

Sommige bewoners hebben in de berging een vriezer staan. "Ze hebben het vlees uit de vriezers gehaald. Daarnaast stonden ook nog wat flessen wijn, maar die hebben ze laten staan. Waarschijnlijk hebben ze geen dorst gehad ."

Verder is er ook veel vernield in de bergingen, zoals spiegels van kasten. "Je moet sommige spullen weer opnieuw aanschaffen. Daar gaat een hoop tijd inzitten."

"Schandalig en behoorlijk waardeloos", trekt bewoner Koos flink van leer. "Vorige week hadden we dertien en nu 54 inbraken. Het is tuig dat dit soort dingen doet. Ik ben woedend. In augustus lag er al een offerte bij het Woonbedrijf voor de veiligheidsstrips. Daar hebben ze toen niets meegedaan. Als ze die hadden goedgekeurd, was er niets gebeurd."

Het Woonbedrijf wil niet reageren op de kritiek.

LEES OOK:

Opnieuw 50 inbraken in bergingen, anti-inbraakstrips komen te laat

Vijftig inbraken in woontorens Eindhoven: 'Bang om naar de berging te gaan'

Na 50 inbraken in woontorens komen er misschien tóch camera's

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!