Video

Bijna 300 honden meegenomen bij controle van 'horrorfokker' in Eersel

24 januari 2023 om 09:39 • Aangepast 1 februari 2023 om 15:25
nl
De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft bij de controle, dinsdag, bij de omstreden hondenfokker in Eersel 280 honden in beslag genomen. De fokker had vorig maand de tijd gekregen om de omstandigheden voor de dieren te verbeteren, maar een deel van de honden bleek er juist slechter aan toe. De actie van de NVWA bij de fokker in Eersel gaat woensdag verder.

De controle bij de hondenfokker is volgens de woordvoerder van de NVWA een geplande actie. Een maand geleden was daar ook al een controle. Toen werden 29 honden in bewaring genomen, omdat de dieren direct medische zorg nodig hadden, maar dat in Eersel niet kregen.

"We hebben toen ook gezien dat er een groep honden is waar de nodige zorg ontbreekt. Denk aan vieze hokken en drinkbakken, natte en vervilte honden en honden met schurft en tandsteen", zegt de woordvoerder van de NVWA.

De fokker heeft sindsdien de tijd gekregen om dat te verbeteren, maar dinsdagochtend werd duidelijk dat de situatie deels juist nog slechter is. "We zien vieze en natte hokken en te veel honden in een hok. Er zijn ook verblijven waar het wat is verbeterd. Maar we hebben honden meegenomen waarvan de situatie echt niet oké is. Het gaat met name om tandsteenproblematiek."

Rond elf uur reden zeven wagens van de dierenambulance het terrein van de fokker op. Niet veel later reden twee ambulances weer weg. De honden worden ergens anders ondergebracht.

Volgens de woordvoerder is het mogelijk dat de controle dinsdag niet helemaal afgerond kan worden en dat inspecteurs woensdag verder moeten. "We beoordelen elke situatie zorgvuldig met inspecteurs, dierenartsen en gedragstherapeuten. Elk verblijf en elke individuele hond moet gecontroleerd worden en dat kost tijd", legt de woordvoerder uit.

Foto: Imke van de Laar.
Foto: Imke van de Laar.

De fokker ligt al langer onder vuur en is inmiddels al tien keer bezocht door controleurs van de NVWA. Daarbij kwamen verschillende overtredingen aan het licht, zoals slechte kwaliteit van het drinkwater en te weinig vloeroppervlak in de hokken. Ook kwamen de dieren te weinig buiten.

Juridische strijd
Er is al langer een juridische strijd gaande rondom de fokker. In november vorig jaar dwong de gemeente via de rechter af dat alle honden, ruim vierhonderd, daar weg moesten zijn.

De fokkerij is in strijd met het zogenaamde bestemmingsplan en dus mogen op die plek geen dieren worden gehouden, oordeelde de rechter. Maar dat weghalen is niet gebeurd, want de fokker spande verschillende rechtszaken aan om dit te voorkomen.

Begin deze maand zei de rechter in Den Haag niet genoeg informatie te hebben om een uitspraak te kunnen doen over of de vierhonderd honden weg moeten. De zaak, die aangespannen werd door House of Animals, wordt volgende week behandeld. De rechter wil bijvoorbeeld eerst het uitgebreide inspectierapport van de NVWA hebben. Ook wil hij de fokker eerst zelf spreken, maar die was begin deze maand niet aanwezig bij de zitting in de rechtszaal.

LEES OOK:

30 honden in beslag genomen na inval bij 'horrorfokker'

Waar laat je honderden honden als een bedrijfsfokker op slot gaat?

Fokker vreest einde bedrijf na locatieverbod: 400 honden verplaatsen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!