Jacht op Bolle Jos: moeder en zus van topcrimineel aangehouden - Omroep Brabant

Jacht op Bolle Jos: moeder en zus van topcrimineel aangehouden

25 januari om 12:30 • Aangepast woensdag om 16:08
nl
Bij familieleden van de gezochte topcrimineel Jos Leijdekkers uit Breda heeft de politie dinsdag gezocht naar informatie over zijn verblijfplaats. Onder meer huizen en een kantoor in Breda, Prinsenbeek en Rotterdam werden doorzocht. Tijdens de actie heeft de politie twee vrouwen van 68 en 27 jaar aangehouden. Het gaat om de moeder en een zus van de topcrimineel.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De twee worden verdacht van het witwassen van crimineel geld. Ze hebben volgens het OM vermoedelijk geld en dure cadeaus aangenomen, terwijl ze wisten dat deze waren betaald met misdaadgeld. De twee zitten nog vast en worden door rechercheurs van de Landelijke Recherche verhoord over de verdenkingen die er tegen hen zijn.

De ouders en een zus van Leijdekkers, alias Bolle Jos, zijn in augustus en december vorig naar Turkije gereisd. Daar hebben ze volgens het Openbaar Ministerie mogelijk contact gehad met hun gezochte zoon en broer die wordt verdacht van grootschalige cocaïnehandel en excessief geweld.

Horloges, sieraden en handtassen
Bij de verschillende doorzoekingen is dinsdag beslag gelegd op kostbare horloges en andere sieraden, dure handtassen en grote geldbedragen. Het gaat om tienduizenden euro’s in contanten en andere grote geldbedragen in buitenlandse valuta.

Naast de genoemde kostbaarheden en het contant geld werd ook beslag gelegd op mobiele telefoons, usb-sticks en andere gegevensdragers, computers, camera’s en foto’s. Deze spullen worden onderzocht op aanwijzingen met betrekking tot de verblijfplaats van Leijdekkers. Bij de doorzoekingen vonden rechercheurs ook twee valse Duitse paspoorten.

75.000 euro voor gouden tip
Voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van Leijdekkers is vorig jaar een beloning van 75.000 euro uitgeloofd.

Bolle Jos verblijft vermoedelijk al langere tijd in Turkije. Hij wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de internationale cocaïnehandel. Ook wordt hij verdacht van het op grote schaal witwassen van de criminele opbrengsten van zijn drugshandel. Het zou hierbij volgens justitie gaan om tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud die vermoedelijk met de cocaïnehandel zijn verdiend.

Op 3 mei vorig jaar werd de 31-jarige topcrimineel op de Nationale Opsporingslijst en de ‘EU Most Wanted List’ geplaatst.

Grote bedragen in contanten werden in beslag genomen (beeld: Openbaar Ministerie).
Grote bedragen in contanten werden in beslag genomen (beeld: Openbaar Ministerie).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.