Terrasschutter die maandenlang werd gezocht, spreekt nu over 'ongelukje'

3 februari om 11:27 • Aangepast 6 februari om 09:12
nl
Thomas N. (24) schoot vorig jaar zomer op een vol terras in Tilburg iemand neer. Maar dat was nooit de bedoeling, zegt zijn advocaat. "Dat vuurwapen had hij alleen maar bij zich om stoer te doen. Het ging per ongeluk af." Thomas stond maandenlang op de Nationale Opsporingslijst. Zijn advocaat vindt dat politie en justitie daarmee veel te ver zijn gegaan. Het OM denkt niet dat het een ongeluk was. De rechtbank gelooft het verhaal ook niet.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De schietpartij was in de nacht van 11 op 12 juni op de Heuvelring in het centrum van Tilburg. Thomas N. uit Drunen ontmoette daar drie mannen. Er zou al iets van een ruzie hebben gespeeld, blijkt uit politieonderzoek. Maar Thomas had daar niks mee te maken, betoogt zijn advocaat vrijdag in de rechtszaal in Breda. Thomas N. verscheen daar voor het eerst in het openbaar.

Boks
N. heeft onder tafel op een van de drie geschoten. Dat verhaal wordt door niemand eigenlijk betwist. Er zijn ook bewakingsbeelden van en getuigenverklaringen. Het slachtoffer (29) werd in zijn been geraakt. Onbedoeld, is zijn verweer nu. "De enige bedoeling van Thomas was om gezellig een drankje te doen", zegt zijn advocaat.

De officier van justitie was het daar niet mee eens. "Op de beelden is iets heel anders te zien. De verdachte probeert een boks te geven aan slachtoffer maar die weigert hem terug te geven. Vervolgens gaan ze tegenover elkaar zitten."

Thomas en het latere slachtoffer ontmoetten elkaar op het terras.
Thomas en het latere slachtoffer ontmoetten elkaar op het terras.

Stoerdoenerij
"Thomas is iemand die geen ervaring heeft met vuurwapens. De enige reden dat hij het ding bij had, was stoerdoenerij. Maar zo amateuristisch als hij was, ging dat ding per ongeluk af. Van opzet of voorbedachte rade is geen sprake." Zijn advocaat zegt dat Thomas geen enkel motief had. "Niets wees op een doelbewuste actie. Dat was toen al snel duidelijk."

Na het afschieten van één kogel, sloeg N. op de vlucht. De man kwam op televisie en op de Nationale Opsporingslijst, met zijn volledig naam en geboortedatum en zijn gezicht herkenbaar in beeld. De politie luisterde intussen allerlei bekenden van Thomas af om te zien of zij wat wisten, las zijn advocaat in het dossier. Ondanks alle media-aandacht wist hij bijna vijf maanden onder de radar te blijven. Waarschijnlijk door een tip, dook hij op in Antwerpen en werd hij gepakt en overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten.

Opsporingslijst
Voor Thomas en zijn advocaat ging die plaatsing op de lijst tussen andere voortvluchtige criminelen en vooral grote jongens te ver. De advocaat noemde nadrukkelijk zijn leeftijd van 24 jaar. "Waarom kon niet worden volstaan met de oproep zich te melden? Waarom zijn naam met foto en al op de nationale opsporingslijst zetten?"

Het OM vond dat het wel kon, want het ging om een schietpartij op een vol terras en de poging moord op de aanklacht. De advocaat vroeg om Thomas vrij te laten in afwachting van zijn proces.

De rechtbank dacht even na over de opmerkingen van OM en advocaat. De rechters hadden begrip voor de plaatsing op de opsporingslijst en vinden dat het geen 'onjuiste' beslissing is geweest. Bovendien oordeelden de rechters dat nergens uit blijkt dat het een ongeluk was en dat het stoerdoenerij is geweest. "U had hulp kunnen verlenen en blijven staan, dat had een normale reactie geweest," zei de rechtbankvoorzitter richting Thomas.

Thomas zelf wilde niet veel zeggen tijdens de zitting. "Ja, het is duidelijk", knikte hij tot slot. De Drunenaar blijft in voorarrest. Half april is de volgende zitting.

LEES OOK: Man (24) opgepakt voor schieten op terras in Tilburg

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.