Speurhonden van Signi naar zwaar getroffen gebied in Turkije

9 februari 2023 om 17:10 • Aangepast 10 februari 2023 om 18:01
nl
Vijf honden en vijf begeleiders van Signi Zoekhonden in De Rips vertrekken zaterdag naar Turkije om mee te helpen zoeken naar vermisten. Het team gaat de al aanwezige hulpverleners ondersteunen en aflossen. "De kans op overleven wordt met de dag kleiner, maar er worden nog steeds mensen gevonden onder het puin", vertelt Esther van Neerbos van de stichting.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

De hulpstichting vertrok liever vandaag dan morgen naar het rampgebied. Toch moesten de vrijwilligers wachten op een officieel seintje vanuit het coördinatiecentrum en de ambassade in Turkije en dat heeft ook een voordeel.

"Hoe langer het duurt dat we die kan op gaan, hoe beter alles logistiek gezien geregeld is en hoe effectiever je daar kunt werken."

"Die honden kunnen tot wel tien of elf verdiepingen diep ruiken."

Naar welk gebied de speurhonden gaan, is nog niet duidelijk. Van Neerbos brak voor de hulpactie haar vakantie met haar honden in Spanje af. "We kunnen eigenlijk niet zeggen dat we niet gaan."

Het team van Signi is zelfvoorzienend. "We zijn een klein team en daardoor heel flexibel. We regelen zelf vervoer, we slapen in tenten en we hebben eten en drinken bij ons."

De vier Mechelse herders en een labrador die meegaan naar Turkije zijn getraind om mensen onder het puin op te sporen. "Het reukvermogen van onze honden is heel goed. Zij hebben ook veel ervaring vanuit andere rampen. Die honden kunnen tot wel tien of elf verdiepingen diep ruiken. De geur van mensen onder het puin komt tussen alle kieren in het puin omhoog."

"Het geeft een goed gevoel dat je het verschil kunt maken."

Het is voor de oprichtster al de tiende keer dat ze met de stichting Signi Zoekhonden naar een rampgebied afreist. Eerder schoot ze te hulp na tsunami's en aardbevingen in onder meer China, Japan, Haïti en, in 1999, bij de na-beving in Turkije.

Toch is elke hulpactie anders. "Het is elke keer spannend. Het team is telkens anders, de ramp is anders. Het blijft grote indruk maken. Dat de natuur zo'n ravage aan kan richten."

Toch moet de knop daar om, ondanks al het leed en het verdriet dat voorbij komt. "Het geeft een goed gevoel dat je het verschil kunt maken."

"Iedereen moet onder het puin vandaan gehaald worden: levend of niet."

De aardbeving in Turkije en Syrië zorgde in de nacht van zondag op maandag al voor een grote ravage. De zoekhonden uit De Rips vertrekken vanwege seinen die lange tijd op rood bleven staan in Turkije pas vijf dagen later richting het rampgebied. Komt die hulp niet te laat? "De kans op overleven wordt met de dag kleiner, maar er worden nog steeds mensen gevonden onder het puin", vertelt Van Neerbos.

Daarnaast blijven de hulpdiensten voorlopig nog wel nodig volgens de oprichtster. "Overledenen moeten ook geborgen worden. Iedereen moet onder het puin vandaan gehaald worden: levend of niet."

De verwachting is dat de vijf honden en hun begeleiders voor een week in Turkije blijven. Maandagavond vertrok het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR al vanaf vliegveld Eindhoven met 65 hulpverleners en acht reddingshonden naar Turkije.

LEES OOK:

Het hele huis vol hulpgoederen: 'De kinderen moeten buiten spelen'

Syrisch gezin uit Goirle verliest tientallen familieleden bij aardbeving

Acties voor de aardbevingsslachtoffers: hier kun jij meehelpen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!