Er bestaan carnavalsoptochten die groeien en dit is hun geheim

11 februari 2023 om 19:44 • Aangepast 21 februari 2023 om 02:00
nl
Vanuit Bladel is er positief carnavalsnieuws. De optocht groeit. Dat is tegenwoordig de moeite waard om te melden, want andere dorpen en steden kampen juist met een slinkende stoet. Hoe ze dat doen in de Kempen? Met jeugdig enthousiasme werken aan het carnaval van de toekomst.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Het geheim van de smid? Dat is heel simpel meent Hein van Eekert. Volgens de oud-prins van vorig jaar en adjudant van CV De Muggezifters draait het om 'investeren in de jeugd.'

Op de bouwlocatie in Netersel wordt deze zaterdag de daad bij het woord gevoegd. Een Raad van Elf van drie turven hoog paradeert parmantig rond. Voorzien van rode capes en een wapperende fazantenveer op een goudgerande steek. Schoolkinderen oefenen een polonaise en delen presentjes uit, alsof de optocht al in volle gang is.

"Je moet vooral luisteren naar de jeugd. Wat doen ze graag?"

"Er is even een dip geweest", erkent Van Eekert. "Daarom proberen we nu ieder jaar de jeugd te enthousiasmeren voor carnaval. Zodat ze met de optocht mee willen lopen. Je moet vooral luisteren naar de jeugd. Wat doen ze graag? We bezoeken basisscholen om te laten zien dat we interesse in de jeugd hebben. Dat we het leuk en fijn vinden als ze met carnaval meedoen. We geven gastlessen over het bouwen van carnavalswagens, de optocht, het tonpraten en de historie van het carnaval."

Hein van Eekert van CV De Muggezifters
Hein van Eekert van CV De Muggezifters

De Muggezifters bieden meer dan 'theorielessen'. De carnavalsvereniging heeft vijf onderstellen gebouwd voor de kinderen. "Vijf uit de kluiten gewassen bolderkarren", omschrijft de adjudant. Met de stalen frames op wielen krijgt de jeugd een basis om zelf een carnavalswagen te bouwen.

"Er is geen concurrentie maar samenwerking."

Geef de jeugd een kans om te shinen, meent Van Eekert. "Iedereen mag op het podium en krijgt evenveel aandacht. Het leuke daaraan is dat ze allemaal even hard staan te klappen voor elkaar. In die zin is er geen concurrentie maar samenwerking."

Vivian Maas (foto: Omroep Brabant)
Vivian Maas (foto: Omroep Brabant)

Vivian Maas is als twintiger een ervaren wagenbouwer. Zij en haar leeftijdsgenoten weten haast niet beter dan dat het zo hoort. Ze hebben zich verenigd in carnavalsgroep De Barbiertjes. Een van de vele hechte vriendengroepen in het dorp. "In de Kempen wordt carnaval vanuit de gemeenten en basisscholen aangestuurd. De jeugd wordt overal bij betrokken. Dan blijft het enthousiasme doorgroeien. Iedereen motiveert elkaar. Ieder kan lekker zijn eigen ding doen. Je leert ervan en je haalt er veel voldoening uit."

"Van kleins af aan groeien is het beste."

De opmerkelijke groei die ze in Bladel en de kerkdorpen beleven, omschrijft de adjudant als 'gedoseerd'. De Muggezifters willen niet massaal met zijn allen meer en meer. "Van kleins af aan groeien is het beste. De wagenbouwers die nu achttien tot twintig jaar zijn, begonnen zelf toen ze twaalf of dertien waren. Zij geven op hun beurt het stokje weer door aan de jongere garde die nu op de basisschool zit. Ze leren van de oudere jeugd de kneepjes van het vak."

Dat blijkt. Rafke (7) heeft een frietkar gebouwd voor de optocht. Daar wil ze het niet bij laten. "Als ik later groot ben, wil ook carnavalswagens bouwen. Ik vind het leuk omdat je samenwerkt, samen bent en af en toe ook gekke dingen doet." Carnaval in een notendop. De missie van De Muggezifters lijkt meer dan geslaagd.

Op maandag kwam overigens nog een negentiende inschrijving binnen voor de optocht.

Rafke wil ook als ze groot is carnavalswagens bouwen (foto: Omroep Brabant)
Rafke wil ook als ze groot is carnavalswagens bouwen (foto: Omroep Brabant)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!