Verwoestende aanslagen op Poolse supermarkten: tot 8 jaar cel

24 februari 2023 om 11:44 • Aangepast 7 maart 2023 om 02:04
nl
De vijf mannen die tussen december 2020 en januari 2021 betrokken waren bij een serie bomaanslagen op Poolse supermarkten, moeten tot acht jaar de cel in. Dat bepaalde de rechtbank in Alkmaar vrijdagochtend. In onze provincie was het destijds raak in Heeswijk-Dinther en Tilburg.
Profielfoto van Sven de LaetProfielfoto van ANP
Geschreven door

Tussen 8 december 2020 en 4 januari 2021 waren er vijf aanslagen bij Poolse supermarkten. Buiten onze provincie werden ook zaken in Aalsmeer, Beverwijk (tweemaal) getroffen. De verwoestende explosies veroorzaakten voor honderdduizenden euro's schade.

De rechtbank noemde de reeks aanslagen 'van een brutaliteit van de buitencategorie'. Ook zei de rechter dat het gemak waarmee ze werden gepleegd 'doet vermoeden dat de daders geen moment hebben nagedacht over de gevolgen voor de slachtoffers'.

De hoogste straf, acht jaar, was voor Serginio S. (28). De rechtbank denkt dat hij de aanslagen coördineerde. Het OM eiste vorige maand zelfs negen jaar cel. De jongste verdachte, Hyron A. (21) kreeg 22 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 11 voorwaardelijk. Hij heeft zijn straf inmiddels uitgezeten.

Ook moeten de mannen schadevergoedingen betalen. Die bedragen in totaal zo'n 166.000 euro.

LEES OOK:

Aanslagen op Poolse supermarkten gingen met 'angstaanjagend gemak'

Achtergrond aanslagen Poolse supermarkten in Brabant blijft raadsel

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!