Ernstig zieke burgemeester is uitbehandeld en stopt: 'Verdrietig besluit'

24 februari 2023 om 12:57 • Aangepast 4 maart 2023 om 02:00
nl
Paul Rüpp (65) stopt als burgemeester van de gemeente Maashorst. Vorig jaar bleek hij blaaskanker te hebben en in december meldde hij zich ziek. Inmiddels is duidelijk dat zijn behandeling niet is aangeslagen. Rüpp heeft daarom moeten beslissen met de behandeling te stoppen. "Dat ik deze keuze zo snel moet maken, is een grote teleurstelling."
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

In het najaar van 2022 werd een ongeneeslijke vorm van blaaskanker ontdekt bij Paul Rüpp met lichte uitzaaiingen. Omdat de behandeling niet te combineren viel met zijn drukke agenda, meldde hij zichzelf in december ziek. Hij hoopte toen nog terug te kunnen keren zodra de tumoren onder controle waren.

"Mijn gezondheid is kwetsbaarder geworden in plaats van beter."

Inmiddels is duidelijk geworden dat de behandeling niet is aangeslagen bij Rüpp. Daarom trekt hij zich terug als burgemeester vanaf 1 april laat hij weten in een verklaring. "Mijn gezondheid is kwetsbaarder geworden in plaats van beter. Ik heb er dan ook voor gekozen geen verdere behandelingen meer te ondergaan. Dat dit een verdrietig en moeilijk besluit is, spreekt voor zich."

Paul Rüpp begroet de koning en koningin, samen met commissaris van de Koning Ina Adema in september 2022 (foto: ANP).
Paul Rüpp begroet de koning en koningin, samen met commissaris van de Koning Ina Adema in september 2022 (foto: ANP).

Rüpp werd eind 2021 benoemd tot waarnemend burgemeester van Maashorst. Deze gemeente ontstond op 1 januari vorig jaar door de fusie van Uden en Landerd. Eind juni vorig jaar droeg de gemeenteraad hem voor als nieuwe burgemeester. Van een officiële beëdiging kwam het door de ziekte niet; die werd een week ervoor geannuleerd.

"Ik wil mijn tijd en energie nu vooral besteden aan mijn gezin."

Het valt hem zwaar dat hij moet stoppen als burgemeester. "Ik wil mijn tijd en energie nu vooral besteden aan wat mij het meest dierbaar is: mijn gezin."

Paul Rüpp laat weten 'ongelooflijk trots en dankbaar' te zijn dat hij burgemeester van de gemeente Maashorst mocht zijn en dankt iedereen voor alle steun, brieven, kaarten, bloemen en cadeaus. "Ook daaraan komt nu een eind. Ik kon de persoonlijke post al vaak niet beantwoorden, dat gaat zeker nu niet meer lukken."

"We hadden het hem zo gegund dat het anders zou lopen."

Omdat niet duidelijk was wanneer en of Paul Rüpp terug zou keren, is Rianne Donders inmiddels geïnstalleerd als waarnemend burgemeester. Ze is geschrokken van het nieuws. “We hadden het Paul zó gegund dat het anders zou lopen en niemand had zo snel na zijn ziekmelding verwacht dat zijn ziekte zich versneld in negatieve zin zou ontwikkelen. We zijn er stil van en wensen hem en zijn dierbaren heel veel sterkte."

Voordat Paul Rüpp burgemeester in Maashorst werd, had hij al een rijke bestuurdersloopbaan. Begin jaren 90 werd hij wethouder voor het CDA in Uden om daarna directielid te worden van Beter Bed. Hij keerde in 2003 terug in de politiek als lid van Gedeputeerde Staten in Brabant. De afgelopen jaren nam Rüpp plaats in tal van besturen en raden van commissarissen. Daarnaast was hij Kamerheer voor de koningin en later koning in Brabant.

LEES OOK:

Rianne Donders vervangt Paul Rüpp als burgemeester in Maashorst

Burgemeester meldt zich ziek om zich te laten behandelen tegen kanker

Paul Rüpp wordt de nieuwe burgemeester van gemeente Maashorst

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!