Video

Racistische leuzen op het stadhuis: man (34) opgepakt

24 februari 2023 om 12:37 • Aangepast 4 maart 2023 om 02:01
nl
De politie heeft vrijdagochtend twee mannen aangehouden voor het projecteren van racistische leuzen op verschillende plekken. De oudste, een 34-jarige man uit Landgraaf, zou betrokken zijn bij de projecties op het stadhuis van Eindhoven eerder deze week.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Verder is de Limburger verdachte in een onderzoek naar de mishandeling en belediging van een destijds 24-jarige donkere man uit Amsterdam in het centrum van Breda. Het slachtoffer zou in oktober 2021 op het Van Coothplein mishandeld zijn nadat de verdachte stickers met racistische teksten plakte in de binnenstad. Die zaak wordt op 20 maart behandeld bij de rechtbank in Breda.

De andere verdachte, een 24-jarige man uit Zwijndrecht, was waarschijnlijk betrokken bij het projecteren van racistische leuzen op de Erasmusbrug rond de jaarwisseling en een soortgelijke projectie in Alkmaar afgelopen januari.

Na de racistische leuzen op de Erasmusbrug startten de politie en het Openbaar Ministerie een onderzoek. Dat leidde uiteindelijk naar de twee verdachten. Na hun arrestatie zijn de huizen van de twee doorzocht. Daar werden onder andere een kruisboog en 3D-geprinte wapenonderdelen gevonden.

Mogelijk meer arrestaties
Wat betreft de projecties in Eindhoven, wordt vooralsnog alleen de man uit Landgraaf verdacht. Zijn precieze rol wordt nog onderzocht. De politie sluit niet uit dat er meer arrestaties volgen.

Op het stadhuis in Eindhoven werden maandagavond racistische teksten geprojecteerd als 'Houd Lampegat blank' en 'Alaaf namens blank Nederland'. Burgemeester Jeroen Dijsselbloem sprak een dag later zijn afschuw uit en deed aangifte.

Uit een video die op Telegram werd geplaatst, bleek dat de leuzen afkomstig waren van een mobiele projector.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!