Video

Racistische leuzen kwamen van gemaskerde daders met mobiele projector

22 februari 2023 om 11:56 • Aangepast 2 maart 2023 om 02:00
nl
De mensen die tijdens carnaval racistische teksten projecteerden op het stadhuis van Eindhoven, deden dat met een mobiele projector vanaf de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven. Dit blijkt uit een video die geplaatst is op Telegram.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De teksten 'Houd Lampegat blank' en 'Alaaf namens blank Nederland' werden maandagavond korte tijd geprojecteerd op het stadhuis in Eindhoven. Het is niet duidelijk wie er achter de actie zit. Burgemeester Jeroen Dijsselbloem sprak eerder zijn afschuw uit en heeft inmiddels aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.

De politie is maandagavond direct op zoek gegaan naar de personen achter de projectie, maar heeft toen niemand kunnen vinden.

Beeld uit de video.
Beeld uit de video.

Kanaaldijk-Zuid
Op de beelden die woensdag gedeeld worden in een extreemrechtse Telegramgroep is te zien dat de projectie gedaan is met een mobiele projector op een standaard. Er wordt vanaf de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven geprojecteerd, dat is hemelsbreed 459 meter van het stadhuis.

In de video zien we tevens een aantal mannen achter in een busje zitten, vermoedelijk zijn ze onderweg naar Eindhoven. Ook is te zien hoe meerdere racistische stickers worden geplakt op het Stratumseind, tussen het carnavalspubliek.

Beeld uit de video.
Beeld uit de video.

White lives matter
De video is geplaatst in een Telegramgroep van White Lives Matter. Dat is dezelfde groep die vermoedelijk ook achter de projectie op de Erasmusbrug in Rotterdam zat. Ook van die actie werden beelden op hetzelfde Telegramkanaal geplaatst. Op de brug werd tijdens oud en nieuw onder andere de tekst 'Vrolijk blank 2023' geprojecteerd.

LEES OOK:

Racistische teksten geprojecteerd op stadhuis: 'Houd Lampegat Blank'

Aangifte burgemeester na racistische projectie: 'Carnaval is van iedereen'

Racistische carnavalsteksten: 'Zeker niet zo onschuldig als het lijkt'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!