BBB-kiezer wil minder asielzoekers en arbeidsmigranten, partij veel milder

2 maart 2023 om 17:30 • Aangepast 11 maart 2023 om 02:00
nl
Als er vandaag verkiezingen voor de Provinciale Staten zouden zijn, zou de BoerBurgerBeweging (BBB) in één klap zes zetels halen in Brabant. Dat blijkt uit een opiniepeiling van marktonderzoeksbureau Ipsos. Maar wat wil de BBB-kiezer en wat wil de partij? Als het gaat om asielzoekers, statushouders en arbeidsmigranten lopen de standpunten sterk uiteen.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Dat blijkt uit de antwoorden van de Brabanders die op de website Kieskompas aangeven dat ze van plan zijn op 15 maart BBB te stemmen. Omroep Brabant vergeleek die antwoorden met de standpunten van de partij.

Dik 36.000 Brabanders hebben deze stemwijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen de afgelopen twee weken ingevuld.

Als het over stikstof gaat, staan de kiezers en BBB behoorlijk dicht bij elkaar. Ook over openbaar vervoer in de dorpen zijn ze het helemaal eens. Maar als het gaat om asielzoekers, statushouders en arbeidsmigranten blijken de verschillen tussen de Brabantse afdeling van de partij en de kiezer opvallend groot.

Asielzoekers en arbeidsmigranten
Zo vindt BBB dat er ‘veel meer woningen voor arbeidsmigranten’ gebouwd moeten worden in Brabant. Van de mensen die zeggen dat ze BBB gaan stemmen vindt maar 9 procent dat een goed idee. Driekwart is tegen, de rest heeft geen mening.

Hoe zit het met asielzoekerscentra? ‘De provincie moet zich verzetten tegen de komst van extra asielzoekerscentra’ is een van de stellingen. BBB geeft aan dat ze het daar niet mee eens is. Bij de kiezers die BBB zeggen te gaan stemmen is dat maar 9 procent. 78 procent vindt verzet tegen asielzoekerscentra juist wel goed. Opvallend detail: in de meeste andere provincies is BBB net als deze mensen wel tegen extra opvangcentra.

Ook als het gaat om statushouders, zijn er grote verschillen tussen kiezers en het partijstandpunt. BBB Brabant vindt het verstandig als de provincie ingrijpt wanneer een gemeente te weinig statushouders huisvest. Onder de BBB-stemmers is dat maar 17 procent.

BBB wil verder niet bezuinigen op cultuur. Bij de mensen die zeggen dat ze overwegen om op BBB te gaan stemmen, wil de meerderheid dat juist wel. 21% is het eens met het standpunt van de partij.

Stikstof
Bij het onderwerp stikstof zijn partij en kiezer het veel meer met elkaar eens. Boeren gedwongen uitkopen? Tegen. Verzet tegen het landelijke stikstofbeleid? Voor. De vraag is wel wat er van die ambities overblijft, want de ontwikkelingen gaan snel. Woensdag maakte de provincie bekend geen vergunningen meer te geven aan projecten die voor extra stikstofuitstoot bij natuurgebieden zorgen.

Klik hier om de Brabantse stemhulp zelf in te vullen.

LEES OOK:

Peiling: BBB stormt Provinciale Staten binnen, VVD veruit de grootste

Brabander wil meer huizen, ook als dat ten koste gaat van het buitengebied

Berichten over het Kieskompas zijn mede mogelijk gemaakt met subsidie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!