Sterrenkunde is helemaal hot: 'De ruimte fascineert vooral jonge mensen'

3 maart 2023 om 19:30 • Aangepast 14 maart 2023 om 02:03
nl
Het noorderlicht dat te zien is in Brabant en de rest van Nederland. Jupiter en Venus die elkaar ‘kussen’ in de lucht. Volgens voorzitter Herman Vissia van sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch is astronomie of sterrenkunde 'helemaal hot'. “Zeker onder jongeren.”
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Voor Vissia is het, net als de lucht afgelopen week, klaarhelder: “Wij merken het eigenlijk aan alles op de sterrenwacht. Het is steeds drukker op de cursussen en informatieavonden. We zien ook steeds meer ouders met kinderen hier langskomen. Best raar om te zien”, vertelt Vissia enthousiast.

Want enthousiasme over sterrenkunde, daaraan is bij de sterrenwacht geen gebrek. “Het is prachtig om dat enthousiasme ook bij het publiek te zien. Het gaat natuurlijk niet over een spectaculaire stijging, maar we zien de afgelopen jaren wel steeds meer interesse, met name van jonge mensen.”

"We krijgen basisscholen, maar ook groepen met ouderen."

Ook bij andere sterrenwachten neemt de belangstelling de laatste jaren toe, zoals bij sterrenwacht Halley in Heesch. “Zeker. Wij zijn lang van tevoren volgeboekt. We hebben het er druk mee, en eigenlijk in alle leeftijdsgroepen. We krijgen basisscholen, maar ook groepen met ouderen”, vertelt Urijan Poerink van Halley.

“Poeh, een oorzaak? Tja, er is veel publiciteit rondom de maanvluchten die opnieuw begonnen zijn”, legt Poerink uit. “Er komen ook meer grote telescopen. De ruimte fascineert mensen en dat is logisch. Daarom hebben wij het altijd wel druk gehad in de dertig jaar die wij bestaan. Maar nu neemt het duidelijk toe, dat wel.”

Waarom juist jonge mensen en waarom juist nu? Herman Vissia weet ‘een beetje’ waarom, denkt hij. “Verhalen over Jupiter en Venus en het noorderlicht helpen zeker. Maar wij denken dat het internet vooral de interesse opjaagt.”

"Er worden overal camera’s op geplakt tegenwoordig. Prachtige beelden."

Het internet, daarmee doelt Vissia vooral op social media en videoplatformen als YouTube en TikTok. “Er worden overal camera’s op geplakt tegenwoordig. Dat levert prachtige beelden op, en op hoge resolutie. Het ruimtetransportbedrijf SpaceX lanceert bijvoorbeeld twee keer per week een raket en zendt de beelden uit."

Carlo Jenneskens is amateurastronoom en erelid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde West-Brabant. Hij is vaak bij de sterrenwacht in Oudenbosch te vinden.

“Wij zijn de mensen die door de telescoop naar de hemellichamen kijken. Professionele astronomen doen dat eigenlijk niet meer zelf”, vertelt hij. “Woensdag was de lucht kraakhelder. Twee groepjes hebben toen urenlang door de telescoop gekeken. Ze waren dolenthousiast", legt hij uit.

Tegenwoordig is het ook makkelijker om het enthousiasme over te brengen, zegt Jenneskes. "Zo kun je telefooncamera’s voor de telescoop houden. Dan kun je dus via de telescoop een foto maken van de manen rond Jupiter. Die sturen ze dan weer door naar vrienden en kennissen. En zo gaat het maar door."

LEES OOK:

Zo schitteren planeten Venus en Jupiter aan de Brabantse hemel

Zonsverduistering is altijd weer bijzonder voor de sterrenwacht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.