Asbest moet opgeruimd worden, maar door de sneeuw is het niet te zien

8 maart 2023 om 17:17 • Aangepast 18 maart 2023 om 02:03
nl
In Zevenbergen zou woensdagochtend het opruimen van asbestresten uit de tuinen van 92 huizen beginnen. Zou, want door de plotselinge sneeuwval is het asbest nauwelijks op te sporen. "Met dit weer is het werk vrijwel onmogelijk", zegt verantwoordelijk wethouder Jack van Dorst.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

De gemeente Moerdijk heeft een half miljoen euro uitgetrokken voor de klus. De wijk Bosselaar-Zuid is vervuild met asbest nadat vier loodsen aan de Huizersdijk in vlammen opgingen.

Na de brand op 15 december werd de hele wijk hermetisch afgesloten na het neerdalen van de kankerverwekkende stof. Dagenlang waren gespecialiseerde bedrijven bezig met het opruimen van het asbest op openbare plekken.

De tuinen van de 92 huizen zouden later aan de beurt komen. En dat stond dus gepland voor woensdagochtend. "De lente en de zomer komen eraan, dus mensen willen weer buiten in hun tuin zitten, maar dat moet wel veilig en verantwoord kunnen", zegt de wethouder.

"Ik vind het een belachelijke zaak dat ze dit zo lang hebben laten liggen."

De gemeente Moerdijk schiet de kosten voor, maar wil de kosten verhalen op de eigenaar van de afgebrande loodsen. "We willen de uitkomst van die procedures niet afwachten en daarom worden de tuinen nu schoongemaakt, voordat het mooie weer begint."

Buurtbewoners zijn blij dat hun tuinen worden schoongemaakt, al is er ook kritiek. "Ik vind het een belachelijk dat het nu pas gebeurt. Direct na de brand zat de hele wijk op slot, niemand mocht erin of eruit. En vervolgens duurt het maanden voordat onze tuinen worden aangepakt."

Een andere bewoner is geschrokken, want tegen hem was verteld dat zijn tuin schoon was. "Dus ik ben gaan vegen, maar dat had ik dus beter niet kunnen doen. Want nu blijkt dat er toch asbest ligt. En of dat gevolgen heeft voor je gezondheid weet je pas over dertig jaar."

Verwacht wordt dat donderdag de schoonmaak alsnog kan beginnen. Eind maart moeten alle asbestresten opgeruimd zijn.

LEES OOK:

Wijk hermetisch afgesloten door asbest na grote brand: 'Blijf binnen'

Asbest opruimen is hele operatie, kleine deeltjes liggen overal

Eigenaar loodsen moet opdraaien voor alle kosten na enorme brand met asbest

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!