Falend communicatiesysteem bij politie: bonden dienen klacht in

15 maart om 07:01 • Aangepast gisteren om 02:00
nl
De vier politievakbonden gaan een officiële klacht indienen bij de Arbeidsinspectie vanwege 'het al jaren haperende communicatiesysteem C2000'. Dat meldt het AD woensdag. Ook bij de klopjacht van de politie op drie vuurwapengevaarlijke overvallers in Rijsbergen, vorige week, ging het mis met het communicatiesysteem. Tientallen mensen van de politie wisten niet wat ze moesten doen tijdens de achtervolging op de drie die kriskras door West-Brabant reden.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Bij grote en gevaarlijke operaties komen de levens van politiemensen onnodig in gevaar door het niet goed functionerende communicatiesysteem. Dat schrijven de politiebonden in een brief aan korpschef Henk van Essen en veiligheidsminister DilanYesilgöz.

De korpsleiding en het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn al langere tijd op de hoogte van deze problemen maar grijpen niet in, aldus de bonden.

"Voor een politieman is het communicatiemiddel bijna net zo belangrijk als het wapen."

Volgens ACP-voorzitter Wim Groeneweg ontstaan hierdoor gevaarlijke omstandigheden voor politiemensen. "Voor een politieman is het communicatiemiddel bijna net zo belangrijk als het wapen", zegt hij. "Als je niet goed bent bewapend, kun je in heel gevaarlijke situaties terechtkomen."

"Al vele jaren hebben wij klachten ingediend bij de korpsleiding en de minister, maar dat heeft niet geholpen, dus rest ons niets anders dan een officiële klacht indienen bij de Arbeidsinspectie."

Maarten Brink, woordvoerder van de vier politiebonden, liet eerder deze week al weten dat politiemensen in Rijsbergen gevaar hebben gelopen door de falende communicatie.

"Er zijn cruciale berichten verloren gegaan."

"Via de portofoon moeten ze met elkaar en de meldkamer kunnen communiceren. Er zijn cruciale berichten verloren gegaan, bijvoorbeeld over de positie van de verdachten. Daarnaast konden agenten elkaar niet laten weten wat ze zagen of op welke plek ze stonden", beschreef Brink de situatie in Rijsbergen.

"Die berichten zijn in het niets verdwenen", zei hij. "Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Als je bij het uitkammen van de wijk een donker steegje in loopt, wil je dat wel melden aan je collega's. Of er duikt ineens een verdachte op, die mogelijk gewapend is. Vul dan zelf maar in wat er kan gebeuren."

LEES OOK: Klopjacht op overvallers: 'Agenten liepen gevaar door falende communicatie’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.