BoerBurgerBeweging grote winnaar van de verkiezingen in Brabant

16 maart 2023 om 07:17 • Aangepast 24 maart 2023 om 02:00
nl
De BoerBurgerBeweging (BBB) bestormt het Brabantse provinciehuis, de nieuwkomer stoot in Brabant de VVD van de troon als grootste partij. Inmiddels zijn alle stemmen van de 56 Brabantse gemeentes geteld. Uit de voorlopige uitslag blijkt dat de VVD de tweede grote partij wordt, zij kreeg veertien procent van de stemmen.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Volgens de voorlopige uitslagen bestormt BBB onze provincie met 18,2 procent van de stemmen. Dat vertaalt zich naar elf zetels in de Provinciale Staten. In totaal ging 55,2 procent van de Brabanders naar de stembus.

"Als je me dit van tevoren had gevraagd...", lachte lijsttrekker John Frenken van BBB woensdagavond. "Dan had ik uit bravoure gezegd, doe mij maar tien zetels. Dit is echt ongelofelijk."

Nieuwkomers
De VVD, vier jaar geleden nog de grootste partij in deze provincie, verliest twee procent en is nu tweede grootste partij. Ze verliest daarmee het recht om te formeren. BBB en de VVD zijn de enige twee partijen die boven de tien procent uitkomen.

GroenLinks is de derde partij van Brabant geworden met 7,7 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door de SP en PvdA, beiden met 7,6 procent. Nieuwkomers JA21 en Volt hebben respectievelijk 4,2 en 2,9 procent van de stemmen gekregen.

Verliezers
Waar grote winnaars zijn zoals BBB, zijn ook grote verliezers. In Brabant geldt dat voor Forum voor Democratie, zij ziet haar aanhang zo goed als verdampen. Ze kreeg 2,8 procent van de stemmen, in 2019 was dat nog 14,5 procent. Het CDA halveert, van 13,3 procent in 2019 naar 6,6 procent.

Ook D66 en PVV leveren stemmen in. Zo heeft de D66 een verlies van twee procent, ze kreeg 6,7 procent van de stemmen. Dat geldt ook voor de PVV, ze leidt bijna een procent verlies.

Reacties
GroenLinks lijsttrekker Jade van der Linden is blij met de voorlopige uitslag maar ook realistisch: "Het liefst blijven we in het college. Maar we realiseren ons dat dat moeilijke gesprekken zullen worden nu BBB de partij lijkt die het voortouw gaat nemen."

De PvdA ziet een lichte winst vergeleken met vier jaar geleden en reageerde verheugd op de eerste exitpolls. "Het is ongelofelijk. We moeten zien hoe dit uiteindelijk uitpakt, maar van drie naar vijf is echt waar we op gehoopt hadden. Misschien stiekem wel meer dan we gedacht hadden", aldus PvdA-lijsttrekker Ward Deckers.

Ook Volt prijst zich gelukkig. Zij komt mogelijk met één zetel in de Staten. Lijsttrekker Inge Vossen-Van Beers bleek na de exitpolls in haar nopjes. "Mijn hoofd gaat alle kanten uit. Dit is fantastisch, 100 procent winst. We gaan bouwen. Niet vooruitschuiven, maar vooruitdenken."

Bekijk hieronder de voorlopige uitslagen van de verkiezingen provinciale staten.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!