'Ik heb lopen schreeuwen!', conducteur Wilfred onverwacht gekozen voor BBB

17 maart 2023 om 11:42 • Aangepast 25 maart 2023 om 02:01
nl
In het dagelijks leven reist de 50-jarige hoofdconducteur Wilfred Lauwen uit Rucphen stad en land af in de trein. Maar sinds woensdagavond mag hij zich ook Statenlid noemen in onze provincie. Als nummer 10 op de lijst voor BoerBurgerBeweging (BBB) belandde hij naar eigen zeggen totaal onverwacht in de politiek. “Ik was flabbergasted!”
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Normaal gesproken is plek 10 op de kieslijst van een relatief nieuwe partij verre van een garantie op een plaats in de politiek. Met die gedachte in het achterhoofd ging Wilfred woensdag ook de provinciale verkiezingsavond in.

“In de peilingen stond de BBB op zes, zeven zetels. Als het gek zou worden, konden we er misschien wel acht halen”, blikt Wilfred terug vanaf zijn vakantieadres in Dubai. “Ik ging er dus vanuit dat ik niet-verkiesbaar was.”

"Mijn buren in het hotel zullen niet blij met me zijn geweest..."

Maar dat liep dus nét even anders. Bij de eerste prognose in onze provincie was BBB goed voor twaalf zetels. Uiteindelijk is de partij met elf de grootste in Brabant. En dus zal de conducteur uit Rucphen ook Provinciale Statenlid worden.

“Ik volgde de verkiezingsavond op mijn hotelkamer bij het vliegveld in Brussel, omdat we de volgende ochtend zouden vliegen. Eerst kon ik het niet geloven. Ik zat met de handen voor mijn mond en heb lopen schreeuwen. Mijn buren in het hotel zullen niet blij met me zijn geweest... Ik heb die nacht absoluut niet geslapen. Het is fenomenaal!”

Met de mokerslag die BBB aan de gevestigde partijen uitdeelde, maakt Wilfred nu ineens deel uit van een politieke aardverschuiving. Voor hem breekt daarmee een nieuwe werkelijkheid aan.

"Ik ga een dag minder werken voor de Spoorwegen."

Want: ja, Wilfred stond ooit al eens op de SP-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roosendaal, maar in de raad kwam hij toen niet. Inmiddels werkt hij vijftien jaar als hoofdconducteur bij de NS. Daarnaast is hij actief voor de vakbond. Is dat te combineren met het werk als Provinciale Statenlid? Met andere woorden: gaat Wilfred als vreemde eend in de bijt daadwerkelijk de politiek in?

Nog voor die vraag wordt gesteld, is hij daar duidelijk over: “Ik ga een dag minder werken voor de Spoorwegen, dus die tijd kan ik besteden aan mijn werk in de Staten. Dat gaat echt wel goedkomen. Bij BBB hebben we veel trainingen gehad, waardoor we goed zijn voorbereid.”

De conducteur is sinds vorig jaar lid van de BoerBurgerBeweging, in de hoop veel te kunnen veranderen. Vooral op het gebied van (openbaar) vervoer. Daar weet hij, als belangenbehartiger van de vakbond, veel van.

“Ik kijk er echt naar uit!”

“Er waren grote problemen op Schiphol. Daarna hadden we de stakingen bij de NS en nu in het busvervoer. Vroeger was dat allemaal nog fatsoenlijk geregeld, vanuit elk dorp kon je elk station bereiken", zegt hij. "Nu worden bussen afgeschaald en vervangen door buurtbussen met vrijwilligers, omdat het niets mag kosten. Het gevolg is dat jongeren niet op school geraken en mensen daardoor de dorpen verlaten om in de stad te wonen.”

Maar voor hij zich daar voor in kan zetten, geniet Wilfred nog even van zijn vakantie in Dubai. Daardoor wordt hij waarschijnlijk later dan gebruikelijk beëdigd in het provinciehuis in Den Bosch. Aan enthousiasme in elk geval geen gebrek: “Ik kijk er echt naar uit!”

LEES OOK:

Bekijk hier de verkiezingsuitslagen, zo is in jouw gemeente gestemd

Wie gaat met wie in Brabant? 'Het wordt een flinke puzzel'

BBB wil deadline stalaanpassingen voorlopig van tafel: 'Dit heeft geen zin'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!