Zo makkelijk kom je aan een neppistool en dat vindt de politie maar niets

25 maart om 17:00 • Aangepast 4 april om 02:02
nl
Het dienstwapen van de politie, de Walther P99, bestaat ook als speelgoedversie die nauwelijks van echt te onderscheiden is. Zo'n namaakwapen dat kleine balletjes afschiet, is gewoon te koop in verschillende winkels en online en de politie maakt zich daar grote zorgen over. “Er kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan als je met zo’n speelgoedwapen op straat loopt”, zegt wapenexpert en agent Jeroen Vorstenbosch.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

“Er loopt iemand rond met een vuurwapen.” Steeds vaker krijgt de politie zulke meldingen. Vorige week moest de politie in actie komen omdat een student van het Koning Willem I College in Den Bosch een vuurwapen bij zich had.

Een week eerder werd in Den Bosch een waarschuwingsschot gelost toen een man op straat deed alsof hij een wapen wilde trekken. In februari probeerde een man nog een cafetaria in Best te overvallen door te dreigen met een vuurwapen.

In alle gevallen bleek het later om een speelgoedvuurwapen te gaan. “Ook dan ben je strafbaar. Het is boven de 14 jaar verboden om een speelgoed- of airsoftwapen te bezitten of gebruiken op openbare plekken”, zegt Jeroen Vorstenbosch. Hij is wapenexpert en agent bij de politie Oost-Brabant. “Je mag ze wel legaal kopen. Dat is een probleem, maar de politie kan daar niets aan veranderen.”

“Het is apart dat je een echt lijkend speelgoedwapen mag kopen.”

Hoe makkelijk is het eigenlijk om een echt lijkend speelgoedwapen te kopen? Omroep Brabant zocht het uit en ging naar een winkel gespecialiseerd in militaire voorwerpen.

De verkoper legt uit: “Op de zijkant van het nepwapen staat een CE-keurmerk. Dat betekent dat dit pistool in de categorie speelgoed valt. Volgens de Europese speelgoedregels mag je dit wapen kopen en thuis hebben. Ik verkoop ze wel, maar ik vind het wel apart. Omdat het speelgoedwapen niet van echt te onderscheiden is.”

Nog geen vijf minuten later staan we weer buiten. Met in een zwart plastic tasje het speelgoedwapen. De man achter de toonbank geeft nog een advies mee. “Je mag er niet mee over straat lopen, dus haal het speelgoedwapen thuis pas uit de doos en gebruik het niet in het openbaar." Kinderen tot 14 jaar mogen wel op straat spelen met zo’n namaakpistool. “Wij adviseren om dat niet te doen, want omstanders kunnen een verkeerde indruk krijgen”, zegt de verkoper.

In tientallen winkels voor militaire voorwerpen en buitensport is het kinder-airsoftwapen te koop. Online zijn er nog veel meer mogelijkheden. Je kan speelgoedwapens kopen bij carnavalswebshops. Maar ook bij webwinkels gespecialiseerd in airsoftwapens, outdoor- en legerartikelen. Zoals een webshop in Helmond of net over de Brabantse grens in Geldermalsen of België.

“Wij gaan er altijd vanuit dat het om een echt vuurwapen gaat.”

Wapenexpert Vorstenbosch laat het zien hoe echt de speelgoedpistolen lijken. Voor hem op tafel liggen vijf wapens, vier airsoft- of speelgoedversies en één echte.

“Vertel mij maar welke echt is. Je ziet het niet. Pas als je het magazijn van een wapen opent, zie je dat er balletjes in moeten in plaats van patronen”, legt hij uit. “En bij een gasdrukwapen, dat ze bijvoorbeeld gebruiken bij hardloopwedstrijden, zie je het aan de loop van het wapen.”

Elke melding die de politie krijgt over een vuurwapen, neemt ze serieus. “Wij gaan er altijd van uit dat het om een echt vuurwapen gaat”, zegt Vorstenbosch. “Omdat we vanaf een afstand niet kunnen zien of het echt of nep is.”

“Zelfs met een speelgoedwapen kun je veroordeeld worden voor wapenbezit."

Het gebeurde nog geen week geleden dat een arrestatieteam met kogelvrije vesten en een politiehelikopter uitrukte voor een melding met een vuurwapen. Een student van het Koning Willem I College zou een vuurwapen bij zich hebben. Ze vond geen wapen, maar een paar uur later leverde een student een nepwapen in bij een van de docenten.

“Het had veel erger kunnen aflopen. Als leraren en studenten gillend de school uit waren gerend, dan waren agenten met getrokken vuurwapen de school in gaan”, zegt Vorstenbosch. “Als een agent toen iemand met een vuurwapen had gezien, was er mogelijk eerst geschoten. Om er later achter te komen dat het speelgoed was.”

De politie Oost-Brabant merkt dat jongeren niet beseffen hoe gevaarlijk het is om met een speelgoedwapen op straat te lopen. "Dat kan grote gevolgen hebben voor agenten, de verdachte, maar ook de omstanders", zegt de agent. “Zelfs met een speelgoedwapen kun je veroordeeld worden voor wapenbezit."

LEES OOK:

Politie loste waarschuwingsschot omdat mannen (nep)wapen niet wilden geven

Student levert nepvuurwapen in na politieactie op school Den Bosch

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.