Maffiascenario in zaak verdwenen Jelle Leemans: lichaam opgelost en gedumpt

23 maart 2023 om 19:20 • Aangepast 5 april 2023 om 13:43
nl
De al tien jaar vermiste Jelle Leemans is bij een ripdeal in zijn rug geschoten. Daarna is zijn lichaam in een vat opgelost. De inhoud is vervolgens in het water gegooid. Dat scenario werd donderdag als reëel geschetst door de officier van justitie bij de rechtszaak. De verdachte ontkent. Tegen hem is 15 jaar cel geëist.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Jelle Leemans (27) vertrok op donderdagochtend 21 november 2013 vanuit zijn huis in het Belgische Rumst. Daarna is hij spoorloos verdwenen. Tot op de dag van vandaag is er nooit meer iets van hem gevonden.

Een Nederlands-Belgisch politieteam zocht uit wat er met Leemans kon zijn gebeurd. Hij bleek gezond, gelukkig, niet depressief en hij was niet verongelukt. Volgens de politie bleef er maar één scenario over: iemand heeft hem gedood. Justitie gaat ervan uit dat verdachte Eduard F. (51) uit Etten-Leur de Belg wilde bestelen en dat dat faliekant mis ging.

"Opgelost in een tonnetje en uitgeschud in het water."

Ook werd ontdekt dat Jelle Leemans een dubbelleven leidde. Hij kocht wiet van de Roosendalers Eduard F. alias Brutus en John Wassink. De drugsdeals vonden veelal plaats aan de rand van de Rucphense Heide, in het grensgebied onder Roosendaal.

Een half jaar na de verdwijning van Leemans werd in Roosendaal John Wassink vermoord. Ed F. kwam toen in beeld als verdachte. De weduwe van John Wassink vertelde de politie dat John haar voor zijn dood iets had toevertrouwd, namelijk dat Ed F. ‘die Belg had omgelegd’. Leemans zou in de rug zijn geschoten. John had zijn vrouw verder verteld dat het lichaam van de Belg was gedumpt. "Opgelost in een tonnetje en uitgeschud in het water", citeerde de officier van justitie haar. Hard bewijs voor die bewering is er niet.

Onvoldoende bewijs was er in de moordzaak Wassink ook tegen F. De schoonvader van Wassink werd veroordeeld. De weduwe van John Wassink blijft volhouden dat Ed F. Leemans heeft vermoord. De politie had daar meer bewijzen voor. In een afgeluisterd gesprek zei een getuige dat F. de Belg heeft ‘kapotgeschoten.’ Ed F. noemde dat donderdag allemaal leugens en 'fantaverhalen.'

"Ik heb het niet gedaan."

Na de strafeis donderdagavond ontstond wat verwarring. Justitie wil dat verdachte Ed F. ter plekke werd opgepakt. Zijn advocaat vond het ‘bizar’ om zoiets na tien jaar te doen.

F. benadrukte zijn onschuld. "Ik blijf erbij: ik heb het niet gedaan." De rechtbank zegde toe pas vrijdag te beslissen, na het pleidooi. De verdachte vroeg of hij zich kon voorbereiden op arrestatie door een sporttas mee te nemen maar de rechtbank kon daar geen antwoord op geven.

“Ik ben jaloers als iemand zijn kind kan begraven."

Het proces werd bijgewoond door de moeder, vader en een zus van Jelle. "Hier zien we mensen die al tien jaar op een aanwijzing aan het wachten zijn, elke keer opnieuw wachten op de schok dat er niets komt,” zei hun advocaat.

De ouders van Jelle vertelden dat hun wereld na de dood van Jelle is ingestort. “Ik ben jaloers als iemand zijn kind kan begraven, ons is het niet gegund. Elk jaar zijn er vreselijke ijkpunten: zijn verjaardag, zijn verdwijndag.”

Zijn zus vroeg aan de verdachte om niet langer te zwijgen “Je doodde mijn broer, je nam zijn leven in ruil voor geld. Heb het lef om te vertellen wat er echt gebeurd is"

De politie heeft zeker vijf keer gezocht naar de stoffelijke resten van Jelle Leemans. Dat gebeurde in Schijf en Nispen, maar zonder resultaat. Jelle Leemans is door de rechtbank in Antwerpen officieel doodverklaard op 18 oktober 2021.

Bekijk hieronder onze uitlegvideo over de zaak van Jelle Leemans:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!