Cindy ontdekte op late leeftijd dat ze autisme heeft: 'Ga naar een arts!'

2 april 2023 om 18:00 • Aangepast 13 april 2023 om 02:03
nl
Ze voelde zich altijd al anders, maar pas na 44 jaar snapt ze ook waarom. Cindy Laros (47) uit Roosendaal ontdekte pas op late leeftijd dat ze autisme heeft. Op Wereld Autisme Dag doet ze haar verhaal: “Heel erg dat ik dit nu pas weet.”
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Cindy is in haar kinderenjaren buitenshuis misbruikt. Daar wil ze verder niks over kwijt. In 2017 ging ze daarvoor in therapie. De hulpverleners merkten bij haar behandelingen dat er meer aan de hand is. "Vertrouw je ze net, wisselen therapeuten steeds weer van baan. Dat was een hele worsteling." Pas na tien hulpverleners en drie jaar later komt de verlossende diagnose: autisme.

"Eerst was ik heel erg blij. Nu gaan we het oplossen: het gaat over", zo was haar gedachte na de late diagnose. "Daarna kwam de frustratie dat dit helemaal niet kan. Het gaat nooit meer over."

In al die jaren daarvoor had ze nooit aan autisme gedacht. "Ik voelde me eenzaam, maar snapte niet waarom." Haar omgeving ook niet. "Een vervelende leraar riep vaak: je moet mensen aankijken als je praat, daar krijg je later problemen mee." Op beoordelingen van haar werk hoorde ze dat ze niet sociaal was. Daar bleef het bij. "Doe niet zo moeilijk", of "Iedereen is wel een beetje autistisch", hoorde ze vaak van anderen.

"Zo kan het verborgen blijven."

Volgens haar autismecoach is Cindy zeker geen uitzondering. "Ik zie vaak dat een diagnose pas laat wordt gegeven, vooral bij vrouwen", zegt Esther Oomen van de praktijk Lekker in je vel met autisme in Best. "Zij tonen sociaal wenselijk gedrag en passen zich zoveel mogelijk aan. Zo kan het verborgen blijven."

"Heel mijn leven loop ik al tegen dit alles aan. Ik vind het heel erg dat ik dit pas op late leeftijd weet", vindt Cindy. "Mijn droombaan was om met jongeren te werken die moeilijk opvoedbaar zijn, misschien was dat met de juiste coaching vroeger wel gelukt."

De Roosendaalse werkt nu als magazijnmedeweker bij DSV Moerdijk. Na 1,5 jaar te hebben thuisgezeten, lukt werken weer met aanpassingen. Zo heeft ze vaste tijden, hoeft ze niet op zaterdag te werken en overwerk mag ze laten schieten. Ook heeft ze nu sessies met haar coach Esther.

Cindy hoopt met haar verhaal anderen te inspireren. "Ik hoop dat mensen die twijfelen of ze autisme hebben, naar de huisarts gaan. Dat ze de stap durven te zetten."

LEES OOK:

Betacompany helpt langdurig werkloze autisten aan een baan: 'Ze zijn zeer getalenteerd'

Haar autisme beperkt Mayke dagelijks, maar schrijven is haar uitlaatklep

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!