Hooligans PEC Zwolle vallen jongeren aan en bekogelen politie na nederlaag

8 april 2023 om 16:25 • Aangepast 18 april 2023 om 02:00
nl
Een groep van zo’n veertig uitsupporters van PEC Zwolle heeft vrijdagavond een aantal jongeren mishandeld en de politie bekogeld met stenen, straatmeubilair en volle blikken bier. Dat gebeurde vrijdagavond na een 4-2 nederlaag bij FC Eindhoven buiten bij het Jan Louwers Stadion, dat meldt de politie. Eén man is aangehouden. PEC Zwolle laat weten dat ze niet op de hoogte is wat er exact is gebeurd maar dat er een eenzijdig beeld wordt geschetst.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Ook tijdens de wedstrijd was het onrustig in het stadion. Onder meer in het uitvak kwam het tot enkele vechtpartijen. Na de wedstrijd zocht volgens de politie de groep van zo'n veertig supporters de confrontatie. Deze groep liep bij buitenkomst naar een nabijgelegen hockeyveld, waar een aantal jongeren aan het voetballen was.

De hooligans bedreigden de jongeren op het hockeyveld en ze deelden enkele klappen uit. Volgens de politie heeft één jongen verwondingen opgelopen in het gezicht.

Wapenstok en politiehond
Vervolgens gooiden de relschoppers stenen, straatmeubilair en volle blikken bier naar de politie. Opnieuw waren er vechtpartijen onder de supporters. Door de politie is de wapenstok gebruikt, ook een politiehond is ingezet. Eén relschopper is in z'n been gebeten, hij wist wel te ontkomen.

Op de Bram Venemalaan heeft de politie de groep in de richting van de bussen kunnen dwingen. Een uur na afloop van de wedstrijd zaten de rellende fans in de bussen en zijn ze vertrokken.

Onderzoek
Omdat de nadruk lag op het herstellen van de orde, werd slechts één aanhouding verricht, meldt de politie. Wel is een onderzoek gestart om andere relschoppers op te sporen. De politie zoekt getuigen en roept op om gemaakte beelden met ze te delen.

PEC Zwolle laat zaterdagavond in een schriftelijke reactie weten dat ze nog geen volledig beeld heeft van wat er is gebeurd, volgens de club heerste er in het stadion een goede sfeer, ondanks het verlies. "Het beeld dat nu in de media geschetst wordt van onze supporters is wel een heel eenzijdig beeld."

'Kleine schermutseling'
Volgens hun informatie zouden PEC Zwolle-supporters na het verlaten van het stadion zijn uitgedaagd door een groep uit Eindhoven. "Hier is door onze supporters op gereageerd en dit heeft geleid tot een kleine schermutseling." Dat een groep jongeren belaagd zou zijn door de supporters is bij de club niet bekend.

"De politie Eindhoven is momenteel niet bereikbaar voor commentaar, dus wij kunnen niet verifiëren wat er exact is gebeurd. Na het paasweekend zullen wij in onderling overleg de exacte toedracht nader onderzoeken."

Vuurwerk
Op dezelfde speeldag wist ook een aantal supporters bij de wedstrijd Helmond Sport - MVV zich niet te gedragen. De wedstrijd werd tijdelijk gestaakt nadat er vanaf het uitvak vuurwerk op het veld werd gegooid. De KNVB stelde na het 'aansteker-incident' bij de bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax een nieuwe regel in: als er voorwerpen op het veld worden gegooid, worden wedstrijden direct stilgelegd. Dat gebeurde dan ook in Helmond.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!