Homofoob geweld van voetbalsupporters: 'Iemand moet een rode lijn trekken'

9 april 2023 om 18:23 • Aangepast 18 april 2023 om 02:00
nl
Een groep van zo'n twintig mensen heeft zaterdagavond een pand van het COC in Eindhoven belaagd. Dat meldt de belangenorganisatie voor lhbti'ers. Een vrijwilliger van het COC is geslagen en een regenboogvlag die aan de gevel hing, is eraf getrokken en geprobeerd in brand te steken. De belangenorganisatie is er goed ziek van en hoopt dat er binnen de voetbalwereld strenger wordt opgetreden tegen onder meer anti-homospreekkoren. "Zo lang je dat toestaat, normaliseer je zulk gedrag ook buiten het stadion", vindt voorzitter Benjamin Ector van COC Eindhoven.
Profielfoto van Lobke KapteijnsProfielfoto van ANP
Geschreven door

In eerste instantie meldde het ANP dat het zou gaan om PSV-supporters. Maar volgens Ector is dat niet bekend. "We weten het niet, daarom hebben we in ons persbericht ook niet benoemd om welke supporters het gaat. We wisten dat het voetbalsupporters waren die naar een wedstrijd van PSV gingen, omdat ze zelf het woord PSV gebruikten. Maar of het dan om Excelsior- of PSV-supporters gaat, dat weten we niet."

Het voorval gebeurde rond zeven uur in de avond, een uur voordat de wedstrijd van PSV begon. Op dat moment was er in het pand van het COC aan de Prins Hendrikstraat een jongerenbijeenkomst voor jongeren tot en met achttien jaar.

Tussen de tien en vijftien minderjarigen zagen volgens Ector hoe de groep intimiderend langs het pand liep, de vlag eraf trok en ermee in het rond sloeg. Ook riepen ze scheldwoorden als 'kankerhomo'.

"Wat begon als een normale en gezellige bijeenkomst, veranderde in een ware hel."

Toen een vrijwilliger de groep daarop aansprak, kreeg hij een klap tegen zijn hoofd. Volgens de voorzitter duurde het voorval niet lang. "Ze liepen door de straat, het leek geen bewuste actie. Maar zodra ze de regenboogvlag zagen, trokken ze die eraf."

De schrik zit er bij de kinderen die het zagen gebeuren goed in, meldt Ector. "Wat begon als een normale en gezellige bijeenkomst, veranderde in een ware hel."

De schade aan het pand valt volgens Ector uiteindelijk mee. De vlaggenstokhouder is kapot en de vlag is kwijt. Met de vrijwilliger die een klap kreeg, gaat het volgens hem naar omstandigheden goed. "De klap viel achteraf mee, het lijkt erop dat hij geen permanente schade heeft opgelopen."

Zondagmiddag heeft het COC aangifte gedaan bij de politie en het voorval is ook gemeld bij antiracismebureau RADAR. Inmiddels is er contact geweest met de gemeente. Een woordvoerder van de politie kon het verhaal niet bevestigen. Ook de woordvoerder van de gemeente was er zondag nog niet van op de hoogte.

"Zo lang anti-homospreekkoren worden toegestaan, normaliseer je zulk gedrag. Iemand moet zeggen: hier is de rode lijn."

Het COC Eindhoven heeft de gemeente Eindhoven, de KNVB en PSV uitgenodigd voor een gesprek over de veiligheid rond wedstrijden en om een einde te maken aan de anti-homospreekkoren.

"De anti-homospreekkoren waren ook afgelopen week in Spakenburg weer te horen. Wij hebben het liefste dat daders goed aangepakt worden. Zo lang anti-homospreekkoren worden toegestaan, normaliseer je zulk gedrag ook buiten het stadion. Iemand moet zeggen: hier is de rode lijn. Iemand moet die eerste stap zetten", aldus Ector.

Ook vrijdag ging het mis met voetbalsupporters in Eindhoven. Veertig aanhangers van PEC Zwolle bekogelden de politie met stenen en straatmeubilair na de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Ze mishandelden ook jongeren die op een hockeyveld in de buurt aan het voetballen waren. Bij Helmond Sport werd diezelfde avond een wedstrijd stilgelegd nadat er vuurwerk op het voetbalveld gegooid werd.

LEES OOK:

Hooligans PEC Zwolle vallen jongeren aan en bekogelen politie na nederlaag

PEC Zwolle noemt gedrag van hooligans nu toch 'volstrekt ontoelaatbaar'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!